The Greek and Yummy blog

Γνώμες, απόψεις, σκέψεις, πάντα με γνώμονα την Ελλάδα και τα μοναδικά Ελληνικά προϊόντα. Το blog του Greek & Yummy, είναι ζωντανό και ενημερώνεται συχνά.


Δημοσιεύσεις στο Greek and Yummy blog

Αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια!

06-Apr-2014

Η αρωματοθεραπεία, είναι γνωστό είδος θεραπείας εδώ και 6.000 χρόνια, οταν ο Αιγύπτιος παθολόγος Imhotep τότε Θεός της ιατρικής σύστηνε τη θεραπεία αυτή.
Τα αιθέρια έλαια είναι αποστάγματα αρωμάτων που εξάγονται από φυτά , τα λουλούδια, τα δέντρα, τους φλοιούς, ακόμα και από τους σπόρους. Εξάγονται με πολλές μεθόδους και δίδεται ο όρος αιθέρια λόγω της αιθέριας σχέσης που έχουν με το φυτό οπου παράγονται.
Τα αιθέρια έλαια έχουν διακριτικές θεραπευτικές, ψυχολογικές, πνευματικές αλλά και φυσιολογικές ιδιότητες που βελτιώνουν την υγεία και την αντοχή του ανθρώπου. Η συμπαντική ζωτικής σημασίας αυτή ενέργεια που εκπέμπουν, εισάγεται στον οργανισμό μας με τρείς τρόπους. Την εισπνοή, την απορρόφηση, και την απευθείας κατανάλωση.

SALVIA SCLAREA CLARY SAGE
Πρόκειται για ένα είδος φασκόμηλου, ιδιαίτερα γνωστό από τα αρχαία χρόνια
Οι Ρωμαίοι το ονόμαζαν Herba Sacra "ευλογημένο χόρτο" μιας και εθεωρείτο ότι διώχνει την αρνητική ενέργεια από το σώμα και το μυαλό .
Σήμερα η έντονη , πλούσια και ψυχρή μυρωδιά του, δίνει ευφορία, βοηθά στην αντιμετώπιση του αγχους και καταπολεμά την ψυχική κατάπτωση. Ανεβάζει ψυχολογικά τους πνευματικά και σωματικά εξασθενημένους οργανισμούς και βοηθά πάρα πολύ το γυναικείο φύλο καθώς ρυθμίζει τις ανωμαλίες της περιόδου αλλά παίζει και ρυθμιστικό ρόλο κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Η επίδραση είναι τόσο ισχυρή που δεν συνιστάται σε οσους οδηγούν, ή εχουν καταναλώσει αλκοόλ καθώς και στις εγκυμονούσες.
Αποτελεί θαυμάσιο μίγμα στην παρασκευή αρωμάτων.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αιθέριο έλαιο.. με αιθέριο έλαιο εχει τεράστια διαφορά.
Το ποιότητα του βοτάνου, το είδος του βοτάνου, σε σχέση με τη μέθοδος με την οποία εξάγεται το αιθέριο έλαιο από το βότανο καθορίζει ναι μέν την ποιότητα, αλλά και την τιμή του.
Οι μέθοδοι εξαγωγής του κάθε αιθέριου ελαίου είναι μέν γνωστοί, αλλοι με απόσταξη , αλλοι με συμπίεση , αλλοι με απορρόφηση , αλλά οι κορυφαίοι κατασκευαστές εχουν τον δικό τους μυστικό τρόπο.
Γιαυτό λοιπόν προσέξτε όταν αγοράζετε αιθέρια έλαια, σε καλά καταστήματα υπάρχει και δείγμα δωρεάν.

SANDALUM ALBUM ΣΑΝΔΑΛΌΞΥΛΟ
Παράγεται από την επεξεργασία ξύλων και είναι από τα ακριβότερα αιθέρια έλαια το Σανδαλόξυλο εχει το πιο σαγηνευτικό του άρωμα αφού στην κυριολεξία μας αφήνει άναυδους με την ιδιαίτερη εξωτική μυρωδιά ξύλου. Ιδανικό στην περιοποίηση του δέρματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο λουτρό, σε κομπρέσες σε λοσιόν ενώ η μυρωδιά του από την πρώτη στιγμή θα ξυπνήσει μέσα μας αλλά και στους γύρω μας μια έντονη σεξουαλική διέγερση.
Ιδιαίτερα χρήσιμο σε οσους πάσχουν από ανικανότητα, από ψυχρότητα, από αντικοινωνικότητα. Η αφροδισιακή του ιδιότητα συνδυάζεται και με ταυτόχρονη μείωση του στρές αλλά προάγει και σε έναν ήρεμο ύπνο.
Το σανδαλόξυλο δημιουργεί ένα περιβάλλον αρμονίας, ηρεμίας μειώνοντας την ένταση και τη σύγχυση, εχει ηρεμιστική δράση ειδικά κατά την αυτοσυγκέντρωση και συστήνεται για την επανένωση των αισθήσεων.
Η περίφημη αγέραστη , διαχρονική κολώνια που άφησε εποχή Pino Silvestre είναι ένα μίγμα από αποστάγματα κέδρου και σανδαλόξυλου αρίστης ποιότητας.
Το σανδαλόξυλο δεν εχει αντενδείξεις.
Σε γενικές γραμμές τα αιθέρια έλαια εκτός από την λεβάντα, το τριαντάφυλλο, και το tea-tree δεν επιτρέπεται να έρθουν σε απ’ευθείας επαφή με το δέρμα παρά μόνο όταν αυτά διαλυθούν σε βάσεις λαδιών.
Οσοι-ες αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν κάποιο αιθέριο ως θεραπεία θα πρέπει πρώτα απολα να ενημερωθούν για τη σωστή του χρήση.
H αλόγιστη χρήση αιθέριων ελαίων-βοτάνων απο αδαείς θα εχει δυσάρεστες συνέπειες.

ROSMARINUS OFFICINALIS ΔΕΝΔΡΟΛΊΒΑΝΟ
Η Παρθένος Μαρία ταξιδεύοντας, εχοντας στην κοιλιά της τον Ιησού, άφησε το μαντήλι της-μανδύα της επάνω στο ιερό φυτό. Ξαφνικά τα άσπρα άνθη του φυτού, έγιναν μπλέ, αφήνοντας ένα διαπεραστικό άρωμα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. Το μπλε χρώμα παραδοσιακά συνδέεται με την Παναγία και η χριστιανική παράδοση θέλει τα μπλε λουλούδια να αναφέρονται σε Εκείνη.
Στην ιστορία αναφέρεται ένα ελιξίριο το οποίο κατασκευαζόταν κατόπιν απόσταξης δεντρολίβανου, κέδρου και τερεβινθίνης που μεταμόρφωσε μία παράλυτη 70χρονη πριγκίπισσα σε μια ελκυστική νεαρή κοπέλα τη οποία ζήτησε σε γάμο ο βασιλιάς τής Πολωνίας το 1370. Το ελιξίριο αυτό ονομάστηκε "Το νερό τής βασίλισσας τής Ουγγαρίας”.
Σήμερα το άρωμα του συμβολίζει τη"θύμιση" η γεμάτη φρεσκάδα, ξύλινη, διαπεραστική, πιπεράτη μυρωδιά του, 
μας ταξιδεύει στο παρελθόν, ξυπνά της αναμνήσεις μας , μας 
ξεκουράζει πνευματικά, απαλύνει τους μυικούς πόνους, βοηθά τους μαθητές και γενικώς τους πνευματικά κουρασμένους επίσης βοηθά στην αναζωογόνηση του δέρματος.
Τους παλιούς καιρούς επιστεύετο ότι η μυρωδιά του δενδρολίβανου απομάκρυνε τα κακά πνεύματα. Ακόμη και σήμερα κοιμούνται έχοντας δενδρολίβανο κάτω από το μαξιλάρι τους.
Το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου ότι από τα πιο διαδεδομένα αιθέρια έλαια.
Θα πρέπει να αποφεύγεται από υπερτασικούς αλλά και από πάσχοντες από επιληψία.
Το αιθέριο έλαιο που περιέχεται στα φύλλα και τα λουλούδια του, μπορεί σε μικρές ποσότητες να προκαλέσει το θάνατο.
Βέβαια για να παραχθεί αυτή η ποσότητα χρειάζεται πολύ μεγάλες ποσότητες κλαδιών του φυτού.
Τέλος το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου τα παλιά χρόνια εθεωρείτο 
εκτρωτικό.
Γυναίκες που κυοφορούν θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε χρήση του.
JASMINUM OFFICINALLE
Επέρασε το γιασεμί κι είπε του κρίνου "γεια σου” και απαντά ο κρίνος …”Ανάθεμά σου γιασεμί κι εσύ κι η μυρωδιά σου”.
Το γιασεμί έφτασε στη Ευρώπη μέσα στις αποσκευές ενός Ιταλού από την Τοσκάνη. Πατρίδα του η Άπω Ανατολή.
Συμβολίζει την σεμνότητα την αγνότητα και το όνομά του προέρχεται από τις αραβικές λέξεις γας (απελπισία) και min (ψέμα).
Το γιασεμί από πλευράς μεταφυσικής λέγεται ότι δημουργεί μια πολύ δυνατή σχέση με τον κόσμο των πνευμάτων.
Όταν κάποτε λοιπόν ένας νέος αυτοκράτορας ανέβηκε στο θρόνο της Κίνας, αποφάσισε να παντρευτεί μια από τις έξι κόρες του ανδρείου στρατηγού του. Όταν τις γνώρισε και οι έξι ήταν πολύ καλές και δεν μπορούσε να διαλέξει. Τότε αποφάσισε να διαλέξει όποια του πήγαινε ένα λουλούδι, που θα τον συγκινούσε περισσότερο. Η πρώτη σκέφτηκε να του πάει ένα τριαντάφυλλο, η δεύτερη ένα γαρύφαλλο, η τρίτη έναν κρίνο, η τέταρτη ένα χρυσάνθεμο, η πέμπτη μια ντάλια. Η πιο μικρή που την έλεγαν Για-Σε-Μι δεν ήξερε τι να του πάει γιατί οι αδερφές της είχαν διαλέξει τα καλύτερα λουλούδια.
Ένα πρωί ομως η μικρή Για -Σε- Μι είδε ξαφνικά ένα πουλάκι που κρατούσε ένα ανθισμένο κλαδάκι που μύριζε υπέροχα. Αμέσως αποφάσισε να του προσφέρει αυτό. Ο αυτοκράτορας παίνεψε τα λουλούδια των κοριτσιών, αλλά όταν μύρισε της πιο μικρής, η μυρωδιά έφτασε ως την ψυχή του. Έτσι διάλεξε αυτή για γυναίκα του , ονόμασε το γιασεμί και το φύτεψε στον κήπο του.
Σήμερα το γιασεμί αφήνει τις βραδυνές ώρες αλλά ιδιαίτερα της ανοιξιάτικες βραδυνές ώρες το μεθυστικό του άρωμα σε συνδυασμό με το νυχτολούλουδο μεθώντας τον κάθε περαστικό ξυπνώντας του τον εσωτερικό του κόσμο.
Το αιθέριο έλαιο γιασεμιού είναι από τα δημοφιλέστερα αιθέρια έλαια παγκοσμίως.
Το δυνατό, εξωτικό, γλυκό και διαπεραστικό του άρωμα δίνει μια ισσοροπία στις αισθήσεις μας καθώς και ηρεμεί, μας αναζωoγονεί . Παράγει ένα αίσθημα ασφάλειας , οπτιμισμού και ευφορίας. Λόγω της ηρεμίας και της αυτοπεποίθησης που δημιουργεί βοηθά και στις περιπτώσεις σεξουαλικής ανικανότητας.
ROSA DAMASCENE
Στην αρχαία Ελλάδα κάποτε, η τριανταφυλλιά ήταν μία όμορφη κοπέλα, έξυπνη και είχε σπάνια σοφία. Μια μέρα είχε καλέσει τους φίλους της στο σπίτι της, αυτοί μέθυσαν και ένας της είπε πως δεν μπορεί να παραβγεί στην εξυπνάδα και τη σοφία με κανέναν άντρα. Αυτή απάντησε ότι η μόνη θεά που ονομάστηκε σοφή ήταν η Αθηνά και κανένας άλλος θεός. Η απάντηση τους εξαγρίωσε και την κυνήγησαν για να την σκοτώσουν. Τότε αυτή πήγε στο ναό της θεάς Αρτεμης για να προστατευθεί. Η θεά Αρτεμη τη μεταμόρφωσε σε φυτόμε όμορφα άνθη αλλά με φοβερά αγκάθια και το φυτό ονομάστηκε ρόδο ή τριανταφυλλιά.
Στην Περσία για το τριαντάφυλλο λένε ότι έβγαλε αγκάθια όταν ήρθε στον κόσμο το κακό πνεύμα, ο Αχριμάν.
Στη Γερμανία λένε ότι τα κλαδιά της γέρνουν προς τα κάτω γιατί κρεμάστηκε ο Ιούδας.
Στην Κίνα λένε ότι από τα αγκάθια της τριανταφυλλιάς πρωτοφτιάχτηκε το αγκίστρι του ψαρά.
Ο ποιητής Ανακρέοντας έλεγε ότι όταν η Αφροδίτη βγήκε από τη θάλασσα έλαμπε τόσο πολύ που στη γη άνθισαν τα ρόδα και τη στόλισαν με πολλά χρώματα και για να ανθίσει το ρόδο ο Διόνυσος έριχνε νέκταρ.
Αλλος αρχαίος Έλληνας λεει ότι τα ρόδα πήραν διάφορα χρώματα όταν η Αφροδίτη πληγώθηκε καθώς έτρεχε να βρει τον Αδωνη.
Οι χριστιανοί πίστευαν ότι τα ρόδα είναι κόκκινα από το αίμα του Χριστού.
H απόσταξη γίνεται από τα νωπά πέταλλα του φυτού Rosa Damascene Miller της οικογένειας Rosaceae . Για πρώτη φορά παρασκευάστηκε αρωματικό νερό ρόδων στις αρχές του 9ου αιώνα στην Περσία από τον Ibn Khaldun
Το ροδέλαιο περιέχει 300 συστατικά από τα οποία έχουν αναγνωρισθεί περίπου τα 100.
To φρέσκο άρωμα του δίδει αίσθηση ευτυχίας, ηρεμίας, γαλήνης, εναρμονίζοντας τις σκέψεις δίδει βοήθεια κατά της κατάθλιψης αλλά είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις έντονου θυμού , θλίψης, φόβου, νευρικής έντασης βοηθά να βάλουμε σε τάξη τα συναισθήματα μας ενώ βοηθά άμεσα το νευρικό μας σύστημα.
Ρυθμίζει την υψηλή πίεση του αίματος, βοηθά το αναπνευστικό σύστημα, εξισσοροπεί το γυναικείο ορμονικό σύστημα ειδικά μετά τον τοκετό.
Στην περιποίηση του δέρματος δίνει τόνωση σε ολους τους τύπους του δέρματος ακόμα και στα ξηρά ακόμα και στα ώριμα, ενώ συμβάλλει στην επισκευή των τριχοειδών αγγείων. Επίσης είναι αποτελεσματικο εναντίον του έρπητα και του εκζέματος.

Επιστροφή στο Greek and Yummy blog