The Greek and Yummy blog

Γνώμες, απόψεις, σκέψεις, πάντα με γνώμονα την Ελλάδα και τα μοναδικά Ελληνικά προϊόντα. Το blog του Greek & Yummy, είναι ζωντανό και ενημερώνεται συχνά.


Δημοσιεύσεις στο Greek and Yummy blog

Οι σημαντικές ιδιότητες του γνήσιου αλατιού

26-Jun-2014

Ο Χριστός Απεκάλεσε Τους Μαθητάς Του ..Αλας Της Γής..( του κόσμου)
Το αλάτι είναι πολύτιμο..κι όπως κάθε πολύτιμο πράγμα, παρεξηγημένο, κακοχρησιμοποιημένο ,κακοποιημένο.. αλλά κυρίως παραποιημένο..Το αλάτι που αγοράζουμε , δεν είναι αλάτι, αλλά σαν αλάτι..
Για πολλά πράγματα που πιστεύαμε βλαπτικά για την υγεια μας, αποδεικνύονται εκ των υστέρων οτι ή ησαν υπερβολικά, ή λάθος σε μεγάλο ποσοστό..
Ετσι και με το αλάτι που  είχε αποκτήσει κακή φήμη, και ο κόσμος είχε μάθει να το φοβάται, όπως φοβάται και τη χοληστερόλη, το αυγό, το φρέσκο βούτυρο, το σωστό τυρί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, και τόσα άλλα  ανόητα ταμπού της συγχρονης βιομηχανοποιημένης ζωής μας..όπως και το.. φως του ηλίου.
Ο ιατρικός κόσμος, κουνάει το δάκτυλο στους εν δυνάμει υπερτασικούς, για το αλάτι..
Ωστόσο, η παντελής αποχή από το αλάτι μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια μετάλλων και ιχνοστοιχείων, καθώς και πολλές επιπλοκές.
Η κατανάλωση όμως φυ­σικού αλατιού, όπως αυτό ωριμάζει στις πανέμορφες αλυκές Μας, ικανοποιεί την ανάγκη του οργανισμού , και δεν διαταράσσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, στους οποίους αυτό συμμετέχει. 
Αν η διατροφή μας περιέχει αρκετό κάλιο, σε φυσική μορφή, δεν πρέ­πει να ανησυχούμε για τη μικρή ποσότητα νατρίου που περιέχει το θαλασσινό αλάτι. 
Τροφές που περιέχουν πολύ κάλιο είναι:
 Οι Μπανάνες, Τα Βερίκοκα, Τα Αβοκάντο, Ο Κολοκυθόσπορος, Τα Φασόλια, Οι Πατάτες, Η Κίτρινη Κολοκύθα Και Άλλα Λαχανικά.

Όταν μειωθούν τα επίπεδα καλίου ,κάτω από το φυσιολογικό όριο, το νάτριο (ακόμη και αυτό του φυσικού αλατιού) μπορεί να καταστεί πηγή ανισορροπίας.
Στην αγορά μπορεί κανείς να βρει πολλούς τύπους φυσικού αλατιού. Άλλα είναι πολύχρωμα, άλλα έχουν ροζ χρώμα. Αν ληφθούν διαλυμένα σε νερό ή προστεθούν στα φαγητά, αυτά τα αλάτια έχουν.. πολύ ευεργετική επίδραση σε κυτταρικό επίπεδο. Τα φυσικό αλάτι συμβάλλει και στην αποτοξίνωση της γαστρεντερικής οδού.

Στη φύση το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι περιέχει νάτριο και επιπλέον 91 διαφορετικά μεταλλικά στοιχεία σε ιδανική αναλογία. Έτσι αποτελεί σημαντική πηγή για τα απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά.


Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι να επεξεργαζόμαστε το αλάτι με αποτέλεσμα να αφαιρούμε τα πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει στη φυσική του μορφή και στη συνέχεια να το προσθέτουμε σε αυτή τη μορφή στις τροφές πριν τις καταναλώσουμε. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να αλλοιωθεί η φυσική του  περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και το νάτριο να αποτελεί το 40% του εμπορικού ραφιναρισμένου αλατιού, σε μορφή χλωριούχου νατρίου (NaCl).

Τα οφέλη του γνήσιου αλατιού.

Σταθεροποιεί τον καρδιακό παλμό και ρυθμίζει την πίεση
του αίματος —μαζί με το νερό.
Αποσπά την υπέρμετρη οξύτητα από τα κύτταρα, ειδικά από τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους διαβητικούς.
Είναι απαραίτητο για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στα κύτταρα του οργανισμού.
Είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων στην εντερική οδό.
Έχει σημαντική αποχρεμπτική δράση, ειδικά στο άσθμα και την κυστική ίνωση.
Απομακρύνει τη συμφόρηση στα ιγμόρεια άντρα.
Είναι φυσικό, ισχυρό αντιισταμινικό. Ο Προλαμβάνει τις κράμπες.
Αποτρέπει την υπέρμετρη παραγωγή σάλιου. Η νυχτερινή σιελόρροια μπορεί να δηλώνει ανεπάρκεια αλατιού.
Δυναμώνει τα οστά. Το 20% του αλατιού του οργανισμού βρίσκεται στα οστά. Η ανεπάρκεια αλατιού και η κατανάλωση ραφιναρισμένου αλατιού ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την οστεοπόρωση.
Εξομαλύνει τον ύπνο και είναι φυσικό υπναγωγό.
Προλαμβάνει την ουρική αρθρίτιδα.
Είναι ζωτικής σημασίας για την καλή ερωτική διάθεση.
Συμβάλλει στην πρόληψη των κιρσών και της φλεβίτιδας στα πόδια και τους μηρούς.
Εσείς το ξέρατε;


Αν θέλουμε αλάτι..μόνο φυσικό θαλασσινό αλάτι..
Το ραφιναρισμένο δεν ωφελεί σε τίποτα τον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα, ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χολόλιθων.
Το μοναδικό αλάτι που μπορεί να αφομοιώσει το σώμα μας, είναι το ανεπεξέργαστο θαλασσινό και το ορυκτό αλάτι.
Για να είναι το αλάτι χρήσιμο στον οργανισμό, πρέπει να διεισδύει στις τροφές.
Η υγρασία των φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων πρέπει να διαλύει το αλάτι.
Διαλύουμε ελαχιστο φυσικο αλάτι σε λίγο νερό και προσθέτουμε φρούτα ή άλλες τροφές που γενικά δεν μαγειρεύονται.
Αυτό βοηθά την πέψη αυτών των τροφών και την επαναφορά του αλκαλικού pΗ.
Η προσθήκη ελάχιστου αλατιού στο πόσιμο νερό αποκαθιστά τις αλκαλικές του ιδιότητες και παρέχει σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Το φαγητό πρέπει να είναι νόστιμο αλλά όχι αλμυρό.

Το ραφιναρισμένο αλάτι περιέχει επικίνδυνα χημικά πρόσθετα, όπως το πυριτικό άλας αλουμινίου, που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Το φυσικό θαλασσινό αλάτι, είπαμε, περιέχει 92 φυσικά συστατικά, ενώ το ραφιναρισμένο (που είναι προϊόν των χημικών βιομηχα­νιών) δύο: το νάτριο και το χλώριο. Όποτε υπάρχει δι­αιτητική ανεπάρκεια αυτών των στοιχείων, τα κύτταρα χάνουν την ικανότητα τους να ελέγχουν τα ιόντα τους. Αυτό έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για το ανθρώπινο σώμα.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές και άλλες διαταραχές.
Το φυσικό θαλασσινό αλάτι ..που προέρχεται από αποξηραμέ­νο,καθαρό θαλασσινό νερό.. επιτρέπει στα υγρά να ρέουν ελεύθερα ανάμεσα στις μεμβράνες, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και τα σπειράματα (τις διηθητικές μονάδες του νεφρού).
Όταν το χλωριούχο νάτριο στο αίμα αυξάνεται, το νερό στους παρακεί­μενους ιστούς προσελκύεται σε αυτό το αίμα που είναι πλούσιο σε αλάτι. Αυτό, με τη σειρά του επιτρέπει στα κύτταρα να επαναπορροφήσουν το εμπλουτισμένο ενδοκυτταρικό υγρό.
 Τα υγιή νεφρά απομακρύνουν εύκολα τα αλατούχα υγρά. Ωστόσο το ραφιναρισμένο αλάτι είναι κίνδυνος για το σώμα, αποτρέπει την εύκολη κυκλοφορία των υγρών και των μετάλλων.
Συνεπώς, τα συσσωρευμένα υγρά εγκλωβίζονται στις αρ­θρώσεις, τους λεμφικούς πόρους και τα λεμφογάγγλια, και στα νεφρά.
 Η αφυδάτωση που προκαλεί μπορεί να πυροδοτήσει το σχηματισμό χολόλιθων και άλλα προβλήματα υγείας.

Το σώμα χρειάζεται αλάτι για να διασπάσει τους προσλαμβανόμενους υδατάνθρακες.
Παρουσία του φυσικού αλατιού, το σάλιο και οι γαστρικές εκ­κρίσεις είναι σε θέση να διασπάσουν τις ίνες των υδατανθράκων.
 Απεναντίας, το επιτραπέζιο αλάτι έχει ακριβώς την αντίθετη επίδραση. Για να κάνουν το αλάτι ανθεκτικό στην επαναπορρόφηση της υγρασίας και πιο εύχρηστο για τον κατα­ναλωτή, οι βιομηχανίες αλατιού προσθέτουν ,στην τελική φόρ­μουλα του αλατιού, χημικές ουσίες τα λεγόμενα συσωματικά. (αφυγραντικά) και διάφορα λευκαντικά.
Μετά την επεξεργασία, το αλάτι δεν μπορεί να αναμειχθεί με τα υγρά του ανθρώπινου σώματος. Αυτό υποσκά­πτει τις πιο βασικές χημικές και μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Η κατακράτηση υγρών αλλά και τα προβλήματα αυξημένης πίεσης του αίματος είναι οι πιο εμφανείς συνέπειες της κατανάλωσης αλατιού.
Το ραφιναρισμένο αλάτι προστίθε­ται σε χιλιάδες τρόφιμα. Πάνω από το 50% του αμερικανικού πληθυσμού υποφέρει από κατακράτηση υγρών (βασική αιτία της παχυσαρκίας).
Αλατι φυσικο λοιπον παντα στην διατροφη μας!!
Επιστροφή στο Greek and Yummy blog