The Greek and Yummy blog

Γνώμες, απόψεις, σκέψεις, πάντα με γνώμονα την Ελλάδα και τα μοναδικά Ελληνικά προϊόντα. Το blog του Greek & Yummy, είναι ζωντανό και ενημερώνεται συχνά.


Δημοσιεύσεις στο Greek and Yummy blog

Τζίνσενγκ για τόνωση και υγεία

26-Sep-2014

Το ginseng (τζίνσενγκ) είναι ένα από τα παγκοσμίως γνωστά θαυματουργά βότανα και πήρε το όνομά του διότι  μοιάζει με κακοσχηματισμένο ανθρωπάκο. Πρόκειται για την αποξηραμένη ρίζα του φυτού  Panax Ginseng, που συναντάται σε οκτώ βασικά διαφορετικά είδη. Το φυτό μπορεί να φθάσει σε ύψος από 30 ως και 70 εκατοστά. Ανθοφορεί μετά τα πρώτα δύο χρόνια, γίνεται πλήρες φυτό στα πέντε και συλλέγεται για τη ρίζα του στα έξι. Η ρίζα του χρησιμοποιείται ως συστατικό για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα.
Από πρόσφατες έρευνες φάνηκε ότι το Ginseng είναι το φυτικό συμπλήρωμα που καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από όλα παγκοσμίως. Είναι διαθέσιμο σε δισκία, κάψουλες, τέια, σκόνη και βάμματα, ενώ συχνότερα συναντάται σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά σε διάφορα αθλητικά και θεραπευτικά σκευάσματα.  Το Ginseng δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά θεωρείται ότι συνεισφέρει στη γενική ζωτικότητα.
Το ginseng είναι ένας φυσικός τρόπος τόνωσης της σωματικής και διανοητικής μας ευεξίας. Η βασική του ιδιότητα είναι ότι απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας, μεταφέροντας οξυγόνο στα κύτταρα. Επιπλέον διεγείροντας τους ενδοκρινείς αδένες βοηθά στην απορρόφηση των βιταμινών και των μετάλλων. Είναι ευεργετικό στην πίεση του αίματος, στο σεξ (μερικοί λένε ότι είναι ένα φυσικό Viagra), στην αϋπνία και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται στην Κίνα από αρχαιοτάτων χρόνων και ονομάζεται "Η ρίζα της ζωής”.
Τα οφέλη του τζίνσενγκ

Οι δύο πιο σημαντικές ποικιλίες τζίνσενγκ είναι το κορεάτικο και σιβηριανό. Το κορεάτικο ginseng τονώνει τις διάφορες διανοητικές και σωματικές λειτουργίες, ενώ το στανταρισμένο υψηλής ποιότητας σιβηριανό ginseng θεωρείται ότι  ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Δοσοληψία

Το ginseng κυκλοφορεί κυρίως σε κάψουλες, σιρόπια και αμπούλες. Περιέχεται ακόμη σε πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής. Θα βρείτε ακόμη σε καταστήματα με βότανα ολόκληρη τη ρίζα του φυτού, που είναι, ωστόσο, αρκετά ακριβή. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να μασήσετε ένα μικρό κομμάτι της ρίζας του φυτού, η οποία είναι όμως λίγο πικρή.
Μπορείτε πάντων να την προσθέσετε στην αγαπημένη σας σαλάτα. Καλό είναι να λαμβάνετε το τζίνσενγκ το πρωί, που το έχετε μεγαλύτερη ανάγκη. Πάντως, η μακροπρόθεσμη δράση του τζίνσενγκ δεν έχει μελετηθεί αρκετά και καλό είναι να μην το χρησιμοποιήσετε περισσότερο από 3 μήνες. Οι κατασκευαστές συνιστούν ημερήσια πρόσληψη 0,5-3 γραμμάρια ημερησίως.
Γενικά, το ginseng θεωρείται ασφαλές βότανο, καθώς δεν έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα βλαβερές επιδράσεις του στον οργανισμό. Σε μεγάλες ποσότητες, όμως, μπορεί να φέρει νευρικότητα , υπερδιέγερση, αϋπνία, πονοκέφαλο, δερματίτιδες και γαστρεντερικά προβλήματα.
Αποφύγετε να πάρετε σκευάσματα που περιέχουν τζινσενγκ το βράδυ ή αργά το απόγευμα, επειδή μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία. Αποφύγετε επίσης να το παίρνετε μαζί με αλλά διεγερτικά όπως είναι η καφεΐνη, και μην το συνδυάζετε με διεγερτικά χάπια ή ορμόνες. Αν είστε νευρικοί ή ευερέθιστοι, μη λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες. Αποφύγετε το ginseng, αν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζετε, καθώς δεν έχουν διευκρινιστεί οι επιπτώσεις του στο έμβρυο ή στο μωρό.
Πρόκειται για ένα αρκετά παλιό και πλούσια διαφημισμένο προϊόν στην ελληνική αγορά που παρουσιάζεται ότι έχει θαυματουργές ιδιότητες: Θεωρείται ως μέσο πρόληψης, ως θεραπευτικό αλλά κυρίως τονωτικό. Χρησιμοποιείται για να προληφθούν η κούραση, ο πονοκέφαλος, η εξάντληση και η αμνησία. Θεωρείται ότι δυναμώνει το αναπαραγωγικό σύστημα (αυξάνει τα σπερματοζωάρια στους άνδρες, στις γυναίκες δρα ενάντια στην ατροφία ή υπολειτουργία των ωοθηκών ή την απουσία έμμηνου ρύσεως), μειώνει την κακή χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και τα λιπαρά οξέα στο αίμα, ενώ αυξάνει την καλή χοληστερίνη.
Είδη και ιδιότητες

Αξίζει να δούμε συστηματικά ποιο «τζίνσενγκ» ανήκει πού, διότι οι ιδιότητές τους διαφέρουν ανάλογα και με τον τόπο καταγωγής τους. Γνήσια τέκνα της οικογένειας θεωρούνται τα: Panax ginseng (ασιατικό τζίνσενγκ) και Panax quinquefolium (αμερικανικό τζίνσενγκ).
Στην ίδια οικογένεια και στο ίδιο γένος ανήκουν: Panax japonicus (ιαπωνικό τζίνσενγκ), Panax notoginseng (Sanqui ή Tienqi τζίνσενγκ), Panax elegantior (Pearl ginseng), Panax pseudoginseng (τζίνσενγκ των Ιμαλαΐων) και Panax zingiberensis (τζίντζερ τζίνσενγκ). Αυτά που δεν θεωρούνται γνήσια τέκνα είναι τα παρακάτω: Schisandra chinensis (κινεζικό τζίνσενγκ), Gynostemma pentaphyllum (νότιο τζίνσενγκ, Jiaogulan), Eleutherococcus senticosus (σιβηρικό τζίνσενγκ), Pseudostellaria heterophylla (πριγκιπικό τζίνσενγκ),  Withania somnifera (ινδικό, Ashwagandha),  Pfaffia paniculata (βραζιλιάνικο τζίνσενγκ, στα ελληνικά καταστήματα το βρίσκουμε με την ονομασία Suma),  Lepidium meyenii (περουβιανό τζίνσενγκ, σην Ελλάδα με την ονομασία Maca),  Oplopanax horridus (τζίνσενγκ Αλάσκας).
Το ότι κάποιο από αυτά δεν ανήκει στην οικογένεια Araliaceae και το γένος Panax δεν σημαίνει ότι είναι (εντελώς) άχρηστο ή ότι μόνο αυτό είναι επικίνδυνο και το άλλο εντελώς ακίνδυνο. Τα τρία πιο πολύ διακινούμενα είναι το αμερικανικό, το ασιατικό και αυτό της Σιβηρίας.
Πρέπει όμως να ξεχωρίζουμε τις ιδιότητες του καθενός και να μη θεωρούμε ότι μπορούν να μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι. Π.χ., το αμερικανικό τζίνσενγκ θεωρείται ότι βοηθάει σε κάποιες περιπτώσεις διαβήτη, αυτό της Σιβηρίας ότι ανακουφίζει από τα έντονα συμπτώματα του έρπητα και το ασιατικό ότι ενισχύει τις νοητικές ικανότητες, κατεβάζει τη γλυκόζη στο αίμα και βοηθάει στη στυτική δυσλειτπυργία
Καλό είναι να ξέρετε πως όταν χρησιμοποιείται το όποιο τζίνσενγκ σε μαγειρευτά φαγητά, που η παρασκευή τους δηλαδή απαιτεί παρατεταμένη θέρμανση, πολλά από τα καλά συστατικά του τζίνσενγκ καταστρέφονται.
Το όνομα «Ginseng» έχει κινεζική προέλευση και ετυμολογικά σημαίνει «ανθρώπινη ρίζα», εξαιτίας του χαρακτηριστικού διχαλωτού σχήματος που έχει η ρίζα του, η οποία θυμίζει ανθρώπινα πόδια. Όσο για το βοτανολογικό του όνομα «Panax», προέρχεται από την ελληνική λέξη «πανάκεια». Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, χρησιμοποιείται για περισσότερα από 2.000 χρόνια και πολλοί λαοί, ανάμεσά τους και οι αρχαίοι Έλληνες, το θεωρούσαν φάρμακο για όλες τις αρρώστιες. Αποτελεί και σήμερα ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα στον κόσμο και οι τονωτικές και θεραπευτικές ιδιότητές του το κατατάσσουν στα σημαντικότερα φυσικά βοηθήματα για την τόνωση του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα είδη ginseng 
Ο όρος ginseng αναφέρεται σε διά­φορα είδη του γένους Panax της οικο­γένειας Araliaceae. Τα δύο πιο γνωστά είναι το ασιατικό ginseng (Panax Ginseng), του οποίου ποικιλίες είναι το κινεζικό και το κορεατικό, και το αμερικανικό ginseng (Panax quin­que­folius). Ωστόσο, η ίδια ονομασία έχει δοθεί κάπως παραπλανητικά και σε ορισμένα άλλα είδη φυτών που έχουν παρόμοιες ιδιότητες με το ginseng, όπως το ρωσικό ή σιβηριανό ginseng (Eleutherococcus senticosis), το βραζι­λιάνικο ginseng (Pfaffia pani­culata) και το ινδικό ginseng (Withana somnifera).
Ένα φυτό-πανάκεια 
Η βασική ομάδα δραστικών συστατικών του ginseng είναι τα ginsenosides, στα οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλονται οι ευεργετικές του επιδράσεις, δηλαδή η τονωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του. Το ginseng θεωρείται από πολλούς εξαιρετική προσαρμοσιογόνος ουσία, που σημαίνει ότι επαναφέρει την ισορροπία του οργανισμού. Είναι ένας από τους καλύτερους φυσικούς τρόπους για να τονώσετε το σώμα και το πνεύμα σας και, ενώ δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, πιστεύεται ότι προσφέρει ευεξία και μακροζωία. Φαίνεται να απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό, να βοηθά στην απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων και να συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι, αυξάνει την αντοχή και την ερωτική διάθεση, ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και την κόπωση, βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος σε περιπτώσεις υπότασης, βελτιώνει την πνευματική απόδοση, αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και ενισχύει τη μνήμη. Επίσης, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμη αρκετές έρευνες για να επιβεβαιωθούν όλες αυτές οι ξακουστές ιδιότητές του.
Σε τι μορφές κυκλοφορεί 
Ρίζα ginseng μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με βότανα, αλλά είναι αρκετά ακριβή. Κυκλοφορεί, επίσης, σε συνδυασμό με άλλα βότανα με τη μορφή δισκίου, κάψουλας και αμπούλας. Στην αγορά θα βρείτε, τέλος, χυμούς που περιέχουν εκχύλισμα του βοτάνου και πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής.
Πώς να το πάρετε 
Αν θέλετε να τονώσετε τον οργανισμό σας, μία αμπούλα ή δύο κάψουλες την ημέρα είναι αρκετές για να νιώσετε καλύτερα. Μπορείτε, επίσης, να μασήσετε ένα μικρό κομμάτι της ρίζας του φυτού, η οποία είναι όμως λίγο πικρή, ή να την κάνετε σκόνη και να την προσθέσετε στις σαλάτες και στο φαγητό σας. Μπορείτε, τέλος, να φτιάξετε τσάι: Σιγοβράζετε 3 γρ. ρίζας σε 2 ποτήρια νερό για περίπου 1 ώρα, στραγγίζετε και πίνετε 1 ποτήρι 2 φορές την ημέρα για 3-4 εβδομάδες. Μπορείτε, επίσης, να βράσετε τη ρίζα 2 φορές, να κρατήσε­τε το πρώτο αφέψημα μετά από 45 λεπτά περίπου βράσιμο και, αφού αλλάξετε το νερό, να φτιάξετε, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία, άλλη μία δόση.

Πότε να το πάρετε 
Καλό είναι να παίρνετε το ginseng το πρωί και όχι το βράδυ, καθώς μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Αν είστε νευρικοί, μην το ­καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες και αποφεύγετε την ταυτόχρονη λήψη άλλων διεγερτι­κών, όπως η καφεΐνη, γιατί μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση και γαστρεντερικές διαταραχές. Τέλος, επειδή η μακροπρόθεσμη δράση του δεν έχει μελετηθεί αρκετά, καλύτερα να μην το καταναλώνετε πάνω από 3 μήνες. Κάντε ένα διάλειμμα 7-14 ημερών κάθε 2-3 εβδομάδες χρήσης.

Ανεπιθύμητες ενέργειες 
Γενικά, θεωρείται ασφαλές βότανο και, μέχρι σήμερα, δεν έχουν δια­πιστωθεί βλαβερές επιδράσεις του στον οργανισμό. Σε μεγάλες ποσότητες, όμως, μπορεί να προκαλέσει νευρικό­τητα, ευερεθιστότητα, υπερδιέγερση, αϋπνία, πονοκέφαλο, δερματικά προβλήματα (εξανθήματα, φαγούρα), ναυτία, διάρροια, πρήξιμο, ­διαταραχές στην πίεση του αίματος, πόνο στο στήθος.

Τι πρέπει να προσέξετε 
› Η ποσότητα ginseng που θα λαμβάνετε εξαρτάται από το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, γι’ αυτό, πριν ξεκινήσετε τη λήψη του βοτάνου, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
› Η περιεκτικότητα των διάφορων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά διαφέρει, διαβάζετε, λοιπόν, με προσοχή τις οδηγίες χρήσης τους.
› Αν αντιμετωπίζετε καρδιαγγειακά προβλήματα, πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, υψηλή πίεση και δυσλειτουρ­γίες του νευρικού συστήματος, δεν πρέπει να παίρνετε ginseng.
› Αν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, αποφύγετε την κατανάλωσή του, καθώς δεν έχουν διευκρινιστεί οι επιπτώσεις του στα έμβρυα και στα βρέφη.
› Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, ακολουθείτε οποιαδήποτε αγωγή ή παίρνετε παράλληλα άλλα βότανα και συμπληρώματα διατροφής, ενημερώστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη του.

___________________________________________________________________________
To Gineng θεωρείται από κάποιους ανατολικούς πολιτισμούς ως ένα από τα περισσότερο θρεπτικά βότανα, καθώς επίσης και ως ένα από τα ακριβότερα στον κόσμο.




Επιστροφή στο Greek and Yummy blog


ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΕΛΙΑΣ