The Greek and Yummy blog

Γνώμες, απόψεις, σκέψεις, πάντα με γνώμονα την Ελλάδα και τα μοναδικά Ελληνικά προϊόντα. Το blog του Greek & Yummy, είναι ζωντανό και ενημερώνεται συχνά.


Δημοσιεύσεις στο Greek and Yummy blog

Προτιμάτε Βιολογικές οδοντόκρεμες!

14-Nov-2014

Κλέβει τις εντυπώσεις μια διαφορετική οδοντόκρεμα εντελώς υγιεινή, φυσική και χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Θέλετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας με επιβλαβείς χημικές ουσίες; Η απάντηση είναι όχι!

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα συστατικά της συνηθισμένης οδοντόκρεμας ούτε τι προκαλείται στο στόμα τους μετά από λίγη ώρα. Η οδοντόκρεμα δεν μένει στο σώμα μας μόνο κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, αλλά μπορεί να περάσει ακόμα και στο αίμα! Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό, με μόλις 6 έως 10 ευρώ και θα μπορείτε να είστε σίγουροι εκτός από την υγιεινή και για την υγεία του στόματός σας.

Τα συστατικά της βιολογικής οδοντόκρεμας.

Οι οργανικές οδοντόκρεμες τζελ ή πάστες διαφέρουν εντελώς από τις συμβατικές, καθώς βασίζονται στα φυσικά βότανα και έλαια, όπως είναι η μέντα ή το έλαιο ευκαλύπτου. Πολλές «πράσινες» οδοντόκρεμες περιλαμβάνουν κανέλα και λεμόνι, ενώ χρησιμοποιούν ως φυτική γλυκαντική ουσία, την ξυλιτόλη που προέρχεται από μούρα, καλαμπόκι, φρούτα και λαχανικά.

Ουσιαστικά, αντικαθιστά το φθόριο της συμβατικής οδοντόκρεμας, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τη στοματική υγιεινή από την πλάκα και έχει καταπραϋντικές ιδιότητες. Επιπλέον, για λαμπερό χαμόγελο και κάτασπρα δόντια, οι βιολογικές οδοντόκρεμες διαθέτουν επιτραπέζιο αλάτι και ένυδρο διοξείδιο του πυριτίου, ένα φυσικό ακίνδυνο συστατικό που δεν πρέπει να συγχέεται με καρκινογόνες ουσίες.

Τα συστατικά της είναι παραδοσιακά και δεν έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα, κάνοντας τις οργανικές οδοντόκρεμες μια ασφαλής επιλογή για τα παιδιά. Ειδικά όταν αναφερόμαστε στα βότανα που συμβάλλουν στην υγεία των δοντιών και των ούλων. Για παράδειγμα, η σμύρνα «σκοτώνει» όλα τα βακτηρίδια και την πλάκα, ενώ η πρόπολη, ουσία που παράγεται από τις μέλισσες, προωθεί την καθαρή αναπνοή.

Παράλληλα, το χαμομήλι της βιολογικής οδοντόκρεμας μειώνει τις φλεγμονές των ούλων και η σόδα ψησίματος απομακρύνει αποτελεσματικά την πλάκα και αποτελεί ένα ήπιο λειαντικό. Κάθε συστατικό της είναι εντελώς βιολογικό και απομακρυσμένο από τα βελτιωτικά γεύσης και τις χρωστικές χημικές ουσίες!

Οι αντισηπτικές ιδιότητες της βιολογικής οδοντόκρεμας εξαλείφουν την πέτρα και την πλάκα χωρίς να φθείρουν το φυσικό σμάλτο των δοντιών, όπως οι υπόλοιπες οδοντόκρεμες. Ορισμένα προϊόντα υποστηρίζουν επίσης ότι καταπραΰνουν την ευαισθησία των δοντιών και θεραπεύουν προβλήματα ουλίτιδας και πληγών στην κοιλότητα του στόματος.

Επιπλέον, οι φυσικές αρωματικές ύλες από μέντα και άλλα αιθέρια έλαια παρέχουν φρέσκια αναπνοή με μεγαλύτερη διάρκεια. Τα έλαια της καταφέρνουν και μειώνουν το στρες, ενυδατώνουν την επιδερμίδα και μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή μας! Άλλωστε, η βιολογική οδοντόπαστα, όχι μόνο δεν έχει συστατικά περιεχόμενα από ζώα αλλά δεν παρουσιάζει χημικά συντηρητικά, φθόριο και χρωστικές ουσίες.

Γιατί να μην επιλέξω μια συμβατική οδοντόκρεμα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τα τοξικά συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Κυρίως στο εξωτερικό, οι καταναλωτές προτιμούν την οργανική οδοντόκρεμα λόγω της απουσίας του θειικού νατρίου, του φθορίου και του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Οι συγκεκριμένες δραστικές ουσίες έχουν χαρακτηριστεί ως τοξίνες που είναι ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου.

Τα χημικά συστατικά της συμβατικής οδοντόκρεμας ουσιαστικά φθείρουν το σμάλτο των δοντιών και στεγνώνουν το εσωτερικό του στόματος, προκαλώντας άσχημη αναπνοή. Προσοχή! έχουν σχετίσει τέτοιες ουσίες με προβλήματα στον εγκέφαλο, τα οστά, τα νεφρά, τον καρκίνο, ειδικά όσον αφορά τα παιδιά.
Σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι το θειικό νάτριο, που δημιουργεί τον αφρό κατά την πλύση του στόματος, είναι το ίδιο συστατικό που βρίσκεται σε απορρυπαντικά και προϊόντα καθαρισμού.Φθόριο το Δηλητήριο:

Παράλληλα, το φθόριο που περιέχεται σε πολλές «κλασσικές» οδοντόκρεμες είναι ένα χημικό με δηλητηριώδη αποτελέσματα πάνω στον οργανισμό μετά από μακροχρόνια χρήση, άλλωστε ήταν ένα αποτυχημένο ποντικοφάρμακο.

«Τα φθοριούχα εν γένει είναι γενικά πρωτοπλασματικά δηλητήρια που επηρεάζουν την διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης και αναστείλουν διάφορα ένζυμα. Οι ακριβείς μηχανισμοί της δράσης τους δεν έχουν βρεθεί» Journal of the American Medical Association (JAMA), τεύχος 9-1943

Στο σημείο αυτό, έχουμε να κάνουμε με μια μοναδική ιστορία πετυχημένου marketing: Αρχικά, πώς, με την αλλαγή της δημόσιας εικόνας ενός τοξικού προϊόντος, οι βιομηχανίες προστατεύθηκαν από τις μηνύσεις που θα μπορούσαν να τους γίνουν για την απελευθέρωση του και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ακολούθως, πώς ένα τοξικό απόβλητο των βιομηχανιών σιδήρου, χαλκού, αλουμινίου και λιπασμάτων, που κανονικά θα έπρεπε να τις επιβαρύνει σημαντικά με κόστος για την αποθήκευση και αδρανοποίηση του, μετατρέπεται σε ένα προϊόν με εμπορική αξία, που η πώληση του προσφέρει ένα επιπλέον κέρδος στις βιομηχανίες αυτές…

Υπενθυμίζουμε ότι τα φθοριούχα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κυριότερα και πιο επικίνδυνα τοξικά βιομηχανικά απόβλητα και κανείς δεν τελείως προστατευμένος από αυτά. Μόνον στις ΗΠΑ, με βάση στοιχεία του 1989,155.000 τόνοι φθοριούχων απελευθερώνονται κάθε χρόνο στον αέρα, ενώ 500.000 τόνοι φθοριούχων μολύνουν το νερό των ποταμών, των λιμών και τη θάλασσα!

Το φθόριο (Fluorum) είναι χημικό στοιχείο με σύμβολο F και ατομικό αριθμό 9. Δύο άτομα φθορίου σχηματίζουν ομοιοπολικό δεσμό μεταξύ τους, όταν το φθόριο βρίσκεται στη στοιχειακή του μορφή, σχηματίζοντας το διατομικό του μόριο, που γι’ αυτό έχει το χημικό τύπο F2 και ονομάζεται «διφθόριο». Είναι ανοικτοκίτρινο δηλητηριώδες αέριο, το πιο δραστικό από όλα τα στοιχεία.

Π.χ. οξειδώνει ταχύτατα υδρογονάνθρακες σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ το οξυγόνο χρειάζεται και κάποιο σπινθήρα για να αρχίσει την καύση. Γι’ αυτό το F2 είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, πολύ περισσότερο από τα άλλα αλογόνα, ακόμη και από το χλώριο που χρησιμοποιήθηκε ως χημικό όπλο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπλέον, το φθόριο εμφανίζει την μεγαλύτερη ηλεκτραρνητικότητα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το 60% των συστατικών μιας οδοντόκρεμας, θα απορροφηθεί από τον οργανισμό. Για παράδειγμα, οι τοξίνες που εντοπίζονται στις συνηθισμένες οδοντόκρεμες «φυλακίζονται» μέσα στο σώμα, για όλη τη διάρκεια της ζωής, μόνο μέσα από τη χρήση ή τη μυρωδιά τους.

Επιστροφή στο Greek and Yummy blog