The Greek and Yummy blog

Γνώμες, απόψεις, σκέψεις, πάντα με γνώμονα την Ελλάδα και τα μοναδικά Ελληνικά προϊόντα. Το blog του Greek & Yummy, είναι ζωντανό και ενημερώνεται συχνά.


Δημοσιεύσεις στο Greek and Yummy blog

Ταχίνι, διατροφικός θησαυρός όχι μόνο στην νηστεία!

05-Mar-2015

Το ταχίνι αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία προϊόν του σησαμιού με κρεμώδη μορφή. Δύο από τα συστατικά, στα οποία οφείλει την υπεροχή του, είναι το ασβέστιο και ο σίδηρος, τα οποία δεν μπορούμε να λάβουμε μέσω των γαλακτοκομικών και του κρέατος κατά την περίοδο της νηστείας.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το ταχίνι χαρίζει υγεία στον οργανισμό μας, παρέχοντας του πολλά ευεργετικά οφέλη. Καταρχάς, είναι πολύ θρεπτικό και γι’ αυτό συστήνεται η κατανάλωσή του σε περίοδο νηστείας. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί συμβάλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου, ενώ βοηθάει και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης και επιβραδύνει παθήσεις, όπως ο διαβήτης.

Και εγένετο χαλβάς

Ακόμα κι αν κάποιοι δεν έχουν δοκιμάσει το ταχίνι, έχουν σίγουρα τιμήσει τον σουσαμένιο χαλβά -γνωστό και ως χαλβά του μπακάλη- που πρωταγωνιστεί στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Θυμηθείτε πάντως πως το βασικό συστατικό του χαλβά είναι το ταχίνι.


Πώς το απολαμβάνουμε

Ο πιο απλός και ταυτόχρονα νόστιμος τρόπος να απολαύσουμε το ταχίνι είναι αλειμμένο πάνω σε φέτες ψωμί. Εάν μάλιστα φρυγανίσουμε ελαφρά το ψωμί και προσθέσουμε λίγο μέλι πάνω από το ταχίνι, η γεύση του απλά απογειώνεται. Το ψωμί με το ταχίνι μάλιστα, είναι ένα πρώτης τάξεως πρωινό για όλη την οικογένεια, που θα δώσει πολύ ενέργεια στα παιδιά για το σχολείο. Πάντως μια καλή λύση όταν θέλετε ενέργεια είναι να το τρώτε σκέτο -με το κουταλάκι- και ελάχιστο μέλι.

Πέρα από το ψωμί το ταχίνι μπαίνει με μεγάλη επιτυχία και σε πολλές συνταγές. Με ταχίνι λοιπόν φτιάχνουμε ταχινόσουπα και πολύ ωραίες πίτες, τις γνωστές ταχινόπιτες, μπαίνει σε κέικ και κουλουράκια και χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σάλτσες, dressings και ντιπ, όπως το χούμους. Ταιριάζει πολύ με τα όσπρια και μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στον καφέ και τα ροφήματα.


Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι μας δίνει περίπου 90 θερμίδες με τις περισσότερες από αυτές να παρέχονται από το λίπος του. Τα λιπαρά του είναι στην πλειοψηφία τους «καλά λιπαρά» και δεν περιέχει χοληστερίνη καθώς δεν προέρχεται από ζωική πηγή. Περιέχει ακόμη πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Η εκδοχή του ως ταχίνι ολικής αποτελεί ακόμα πιο υγιεινή επιλογή. 

Πώς μπορείτε να το φάτε; 
Ως προϊόν επάλειψης σε ψωμί, φρυγανιές ή σε ψωμάκι σαν τοστ μόνο του ή με λίγο μέλι, που μπορεί να αποτελέσει ένα χορταστικό πρωινό ή ένα νόστιμο νηστίσιμο σνακ για το γραφείο.
Ντιπ: για ένα υγιεινό σνακ προσθέστε σε λίγο ταχίνι, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και συνοδεύστε το με ωμά λαχανικά π.χ. καρότα, αγγουράκια, πιπεριές κομμένα σε στικς.
Νοστιμέψτε τις νηστίσιμες σαλάτες σας προσθέτοντας αυτή τη σως: βάλτε στο μίξερ 3 κουταλιές ταχίνι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλάκια μηλόξυδο, 2 κουταλάκια χυμό λεμονιού και 2 κουταλάκια τζίντζερ.
Σαν συστατικό σε σπιτικά γλυκά όπως το κέικ και τα μπισκότα.
Σαν γλυκό σνακ: ανακατέψτε 2 κουταλάκια αβοκάντο, 1 κουταλάκι ταχίνι, ½ κουταλιά πίτυρο βρώμης, ½ κουταλάκι λιναρόσπορο.
Επίσης, «δένει πολύ καλά με αβοκάντο, πατάτες, πιπεριές, ρεβίθια. Δοκιμάστε σαν κυρίως γεύμα, την συνταγή «πουρές με ταχίνι», που μπορείτε να συνοδεύσετε με ελιές και σαλάτα.

Το ταχίνι κυκλοφορεί στην αγορά σε διάφορες μορφές. Από τις πιο διαδεδομένες είναι το ταχίνι με κακάο. Αποτελεί νόστιμη εναλλακτική, της μερέντας καθώς μυρίζει σαν αυτή. Αν και διαφέρει στη γεύση, υπερέχει σε ποιότητα. Δοκιμάστε τη σε φρυγανιές ή σε νηστίσιμες κρέπες με τριμμένα καρύδια. Επίσης υπάρχει το ταχίνι με μέλι, πορτοκάλι κ.λπ..

Αποθηκεύεται σε μέρος σκιερό και δροσερό. Εάν το σησαμέλαιο του ταχινιού ανέβει στην επιφάνεια, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει χαλάσει. Με το ανακάτεμα παίρνει ξανά την αρχική του μορφή.
Οι περισσότεροι το θυμούνται μόνο σε περιόδους νηστείας, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν τα πραγματικά του οφέλη, αφού αποτελεί τρόφιμο εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, με καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα και απαραίτητα για την καλή υγεία και ισορροπία του οργανισμού μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις χώρες της Μέσης Ανατολής αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής, καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών φαγητών.
Τι κερδίζετε με μόλις μία κουταλιά ταχίνι
➜ Ενέργεια 89 θερμίδες
➜ Πρωτεΐνη 2,55 γρ.
➜ Ολικά λιπαρά 8,06 γρ.
➜ Υδατάνθρακες 3,18 γρ.
➜ Φυτικές ίνες 1,4 γρ.
➜ Απλά σάκχαρα 0,07 γρ.
➜ Ασβέστιο 64 mg
➜ Σίδηρος 1,34 mg
➜ Μαγνήσιο 14 mg
➜ Φώσφορος 110 mg
➜ Κάλιο 62 mg
➜ Νάτριο 17 mg
➜ Ψευδάργυρος 0,69 mg
➜ Χαλκός 0,242 mg
➜ Μαγγάνιο 0,218 mg
➜ Σελήνιο 0,3 μg
➜ Θειαμίνη 0,183 mg
➜ Ριβοφλαβίνη 0,071 mg
➜ Νιασίνη 0,818 mg
➜ Παντοθενικό οξύ 0,104 mg
➜ Βιταμίνη Β6 0,022 mg
➜ Φυλλικό οξύ 15 μg
➜ Βιταμίνη E 0,04 mg
Πώς μας ωφελεί το ταχίνι
- Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες, που ευθύνονται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου
- Καταπολεμά τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται με τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού
- Εμποδίζει λόγω των συστατικών του την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, που αποτελεί το πρώτο στάδιο και έναν σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης
- Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό
- Λόγω των λιγνανών συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
- Είναι ιδανικό για διαβητικούς καθώς έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.




Επιστροφή στο Greek and Yummy blog


ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΕΛΙΑΣ