The Greek and Yummy blog

Γνώμες, απόψεις, σκέψεις, πάντα με γνώμονα την Ελλάδα και τα μοναδικά Ελληνικά προϊόντα. Το blog του Greek & Yummy, είναι ζωντανό και ενημερώνεται συχνά.


Δημοσιεύσεις στο Greek and Yummy blog

04-Sep-2018

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΣΠΡΙΑ

 

Μήπως ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που πιστεύει πως τα όσπρια το καλοκαίρι είναι πολύ βαριά; Αισθάνεστε πως θα σκάσετε τρώγοντας τα, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν; Η κατσαρόλα σας, βράζει όσπρια μόνο τους χειμερινούς μήνες; Ναι;… Ας μάθουμε όμως 2, 3 πράγματα για τα υπέροχα όσπρια, ελπίζοντας να σας αλλάξω γνώμη!.. 

Τα όσπρια, ανήκουν στην οικογένεια των Χεδρωπών. Σε αυτή οικογένεια λοιπόν, υπάρχουν οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβιθιά, τα κουκιά, η φάβα, η σόγια, τα λούπινα, το λαθούρι, τα μπιζέλια, τα χαρούπια, αλλά και για όσους δεν το ξέρουν… και τα φιστίκια!   

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (διευκολύνουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος-και όχι μόνο!), πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολύ καλή πηγή καλίου, σιδήρου, μαγνησίου και φολικού οξέως (υποκαταστούν εν μέρει τη ζωική πρωτείνη/κρέατος – πολύ χρήσιμα σε χορτοφάγους…). Βέβαια τους λείπει το απαραίτητο αμινοξύ μεθειονίνη και έτσι σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν άξια το κρέας. Όταν όμως τα συνοδεύουμε με κάποιο δημητριακό (πχ. Ρύζι), ξηρό καρπό ή σπόρο, αυξάνεται η απορρόφηση των φυτικών πρωτεϊνών που προσφέρονται σε αυτά.

Τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε εσφαλμένα αφαιρούνται κάποιες φορές από το διαιτολόγιο των διαβητικών!

Έρευνες που έγιναν έδειξαν πως η κατανάλωση των οσπρίων, έχει καρδιοπροστατευτική δράση αλλα συμβάλλει και στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.

Τα όσπρια έχουν λίγες θερμίδες σε σχέση με όλα αυτά που προσφέρουν. Με μόλις 350 kcal/100gr, αλλά και πρώτα σε κατανάλωση κατά τους Κρήτες, οι οποίοι και μας έβαλαν στο βάθρο για την υπέροχη μεσογειακή διατροφή, δεν θα μπορούσαν να μας κάνουν περήφανους για την διατροφή μας!

Παρακάτω, θα σας παρουσιάσω δροσερούς τρόπους κατανάλωσης των οσπρίων. Ακόμα και ο πιο μερακλής, μπορεί να βρεί έναν σωστό συνδυασμό με όσπρια. Και μη ξεχνάτε ότι τα μαυροφάσουλα, τα φασόλια και οι φακές, είναι το νούμερο 1 σε κατανάλωση τρόφιμο για τους Μεξικανούς! Το Μεξικό έχει σχεδόν τροπικό κλίμα, και η κατανάλωση σε όσπρια, είναι τεράστια!.. Τα συμπεράσματα δικά σας!

  • Φάβα η καλοκαιρινή… Όσοι πήγατε Σαντορίνη και δεν τη δοκιμάσετε, απλά χάσατε!… Πάρτε τη συνταγή της από κάποιο blog ή site και φάτε την όλο το καλοκαίρι!…
  • Πουρές οσπρίων Ξέρετε ότι τα όσπρια γίνονται και πουρές;..Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει! Νόστιμος πουρές για το μεζεδάκι σας, συνδυασμένος με ελίτσες και ντοματούλα. Μάλιστα μέσα μπορείτε να προσθέσετε και πατατούλα, για να γίνει και πιο μαλακός ο πουρές σας.
  • Σαλάτα με όσπρια Δεν είναι ανάγκη να πετάξετε τα όσπρια που περίσσεψαν από τη φασολάδα ή τη φακή σας!.. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με την βραδινή σας σαλάτα… Θυμηθείτε τις σαλάτες στα Μεξικάνικα εστιατόρια!…
  • Κάντε την κλασική φασολάδα, τα ρεβύθια ή όποιο άλλο όσπριο… μπριάμ. Πρώτα βράστε τα όσπρια και μετά μαγειρέψτε το μπριάμ στη κατσαρόλα ή στο ταψί!.. Όσα περισσότερα είναι τα λαχανικά που θα βάλετε, τόσο πιο καλό σε γεύση και θρεπτικά συστατικά θα γίνει!..
  • Φακόρυζο – ρεβυθόρυζο – φασολαδόρυζο..κλπ... Ξέρετε ότι συνδυάζοντας το ρύζι με το όσπριο, κάνετε μόνο καλό; Ένα από τα πολλά αμινοξέα πλούσια στα όσπρια είναι η λυσίνη, η οποία λείπει από το ρύζι. Συνδυάζοντας με τα όσπρια με ρύζι, συμπληρώνεται και την αλληλουχία των αμινοξέων και το αποτέλεσμα είναι ότι αυξάνεται η βιολογική αξία της πρωτεΐνης που παίρνουμε από αυτά.
  • Τα κουκιά με τη σαλάτα…είναι άλλος ενας νόστιμος και θρεπτικότατος συνδυασμός. Από την άνοιξη, ως και το καλοκαίρι λοιπόν, μπορείτε να καταναλώσετε τα κουκιά!…
  • Γίγαντες φασόλια…συνδυασμένα με μεζέ για τσίπουρο!.. με θέα τη θάλασσα, τι το καλύτερο!…

Για το τέλος άφησα μια συνταγή!

ΡΕΒΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ:

Υλικά:

  • ½ κιλό αναποφλοίωτα ρεβίθια
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 πατάτα
  • 3 καρότα
  • αλάτι-πιπέρι
  • δυόσμο- μαϊντανό- ρίγανη
  • 1κ.σ. αλεύρι ολικής
  • αλεύρι για να δημιουργηθεί το κουρκούτι
  • σησαμέλαιο για να τηγανίσουμε τους ρεβυθοκεφτέδες μας.

Εκτέλεση:

Αφήνουμε τα ρεβύθια μας όλο το βράδυ σε νερό. Την επομένη μέρα πετάμε το 1ο νερό, και βάζουμε φρέσκο, φέρουμε σε βρασμό και ξαναπετάμε το 2ο νερό. Βράζουμε για 3η φορά για 2-3 ώρες τα ρεβύθια μας, έτσι ώστε να γίνουν πολύ μαλακά. Μέσα θα βάλουμε και την πατάτα και τα καρότα(μισή ώρα πριν τελειώσει ο βρασμός από τα ρεβύθια μας). Όταν λοιπόν βράσουν, τα πολτοποιώ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Φτιάχνω κεφτέδες, τους βουτώ σε αλεύρι και τηγανίζω τους ρεβυθοκεφτέδες μου σε σησαμέλαιο!…

ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Ελπίζω να κάλυψα όλους όσους αποφεύγουν τα όσπρια το καλοκαίρι και να αλλάξατε άποψη!…





Επιστροφή στο Greek and Yummy blog


ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΕΛΙΑΣ