Βότανα

Βότανα

Ελληνικά ΒόταναΕίμαστε περήφανοι που ζούμε σε μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, είμαστε χαρούμενοι για το κλίμα μας, τον ήλιο, τη θάλασσα, τα φρούτα μας και τα λαχανικά μας που βρίσκονται σε αφθονία! Άλλος ένας θησαυρός της ελληνικής γης, που για κάποιους είναι ανεξερεύνητος, είναι τα βότανα και τα αρωματικά φυτά. Από τα αρχαία χρόνια τα βότανα χρησιμοποιούνται ως αφεψήματα ή και μέσα στο φαγητό, και πέρα από την υπέροχη γεύση και το άρωμά τους, είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα βότανα, ενισχύουν την ζωτικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και επεμβαίνουν καταλυτικά, τόσο σε καταστολή, όσο και σε πρόληψη διαφόρων παθήσεων. Οι παραδόσεις, μας προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις γύρω από την χρήση και την επεξεργασία των βοτάνων. Σήμερα αυτές οι παραδόσεις έχουν αποκτήσει επιστημονική βάση και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στην ολιστική ιατρική.
Προσοχή. Δοκιμάστε τα βότανα μας αλλά σε κάθε περίπτωση ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κανένα βότανο δεν αντικαθιστά συνταγή γιατρού.


ΑΓΡΙΜΟΝΙΟ ΒΙΟ

Πληροφορίες Προϊόντος

Βιολογικό ΠροϊόνCRETAN HERBS
Κατηγορία : ΒΟΤΑΝΑ

Δρα ως στυπτικό, τονωτικό, διουρητικό και επουλωτικό. Είναι ειδικό ίαμα για την παιδική διάρροια. Χρησιμοποιείται στην δυσπεψία. 30γρ.

€1.74



Επιπλέον Πληροφορίες

ΑΓΡΙΜΟΝΙΟ (Agrimonia eupatoria - Αγριμόνια η ευπατόρια).
Το συναντούμε και με την ονομασία φωνόχορτο, ασπροζάκι, αγριμαία, ασπροξάνη.


Η αγριμόνια είναι ένα πολύ καλό βότανο που συναντούμε σε όλα τα κλίματα. Το βρίσκουμε σε όλα τα εδάφη, κυρίως αργιλώδη, σε μεγάλους φράκτες, στις άκρες των δρόμων, σε αναχώματα, σε πολύ λιαζόμενα ξέφωτα δασών και σε αδύνατα λιβάδια. Είναι πολυετές, ποώδες φυτό που φτάνει σε ύψος τα 70 εκατοστά, με δυνατό ρίζωμα. Στέλεχος όρθιο, τριχωτό, με λίγες διακλαδώσεις. Βασικά φύλλα αντίθετα, διαταγμένα σε ρόδακα. Κατά μήκος του στελέχους, αναπτύσσονται κατά αποστάσεις τα φύλλα που είναι ακανονίστως πτεροειδή.

Συστατικά-χαρακτήρας
Η αγριμόνια περιέχει τανίνες, γλυκοσιδικά πικρά στοιχεία, νικοτινικό οξύ, πυριτικό οξύ, σίδηρο, βιταμίνες Β και Κ και αιθέριο έλαιο. Έχει δροσερό, ξηραντικό και έχει πικρή και στυφή γεύση. Στυπτικό, τονωτικό, διουρητικό, επουλωτικό και χολαγωγό.

Ιστορικά στοιχεία
Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος και ο Διοσκουρίδης ανάφεραν το βότανο αυτό που το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία του ήπατος. Το όνομα του φυτού είναι αφιερωμένο στον Μιθριδάτη τον Ευπάτορα, αυτοκράτορα του Πόντου που είχε μεγάλη πείρα στα θέματα βοτανοθεραπευτικής.
Η χρήση του στην Αγγλία αναφέρεται από την εποχή των Σαξώνων, για την θεραπεία των πληγών. Στον 15ο αιώνα αποτελούσε κύριο συστατικό του «νερού του αρκεβούζιου», ενός γιατρικού για πληγές από πυροβόλο όπλο στο πεδίο της μάχης. Η θεραπευτική του δύναμη αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητα του βοτάνου σε πυρίτιο.

Άνθιση – συλλογή – χρησιμοποιούμενα μέρη
Το φυτό ανθίζει τον Ιούνιο και συλλέγεται την εποχή της άνθισής του που διαρκεί έως τον Αύγουστο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα ξηρά αέρια μέρη.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις
Σήμερα εκτιμάται ως θεραπευτικό βότανο για τις βλεννογόνιες μεμβράνες και με στυπτικές ιδιότητες για το σταμάτημα της αιμορραγίας.
Δρα ως στυπτικό, τονωτικό, διουρητικό, επουλωτικό και χολαγωγό. Ο συνδυασμός της στυπτικότητας και των πικρών στοιχείων κάνει το αγριμόνιο ένα πολύτιμο ίαμα ιδιαίτερα όταν χρειάζεται στυπτική δράση στο πεπτικό σύστημα. Είναι ειδικό ίαμα για την παιδική διάρροια. Μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε περιπτώσεις βλεννώδους κολίτιδας και αποτελεί πρώτη επιλογή μεταξύ των βοτάνων για την σκωληκοειδίτιδα.
Χρησιμοποιείται στην δυσπεψία. Ενδείκνυται για την ακράτεια ούρων και την κυστίτιδα. Σαν γαργάρες είναι ωφέλιμο για την ανακούφιση του πονεμένου λαιμού και την λαρυγγίτιδα. Σαν αλοιφή βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων και των μωλώπων. Μπορεί να συνδυαστεί με άφυσα βότανα για τα προβλήματα της πέψης.
Ανακουφίζει από τον πόνο και ρίχνει τον πυρετό ενώ παρέχει και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες.
Χρόνια οι βοτανολόγοι το συστήνουν για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων γρίπης και άλλων παθήσεων. Οι παθήσεις στις οποίες συστήνεται είναι αυτές που προκαλούν πυρετό και πόνους.
Ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια για να αντιμετωπίσει τα μικρόβια καμία φορά μάλιστα όπως δείχνουν οι μελέτες και προσημειώσαμε καλύτερα και από την εχινάκεια γεγονός που δεν μπορεί κανείς να το περάσει απαρατήρητο.
Θεωρείται επίσης πολύ αποτελεσματικό στους πόνους της περιόδου. Ανακουφίζει σε βρογχίτιδες ή τραχειίτιδες, καταρροή, ενώ είναι εφιδρωτικό και μαλακώνει τον ξεραμένο λαιμό.
Σύμφωνα με τον Stephen H. Buhner,συγγραφέα του βιβλίου “Φυτικά Αντιβιοτικά: Φυσικές Εναλλακτικές για την Αντιμετώπιση των Βακτηριδίων που Αντιστέκονται στα Φάρμακα, “οι συνεχώς αυξανόμενες εκθέσεις των βοτανολόγων αναφέρουν την αποτελεσματικότητα του βοτάνου, ιδίως σε λοιμώξεις που εμμένουν”


Παρασκευή και δοσολογία.
Για το βήχα και τη βρογχίτιδα πίνετε αφέψημα ανθισμένων κορυφών προσθέτοντας 30-50 γρ. σε ένα λίτρο νερού, 1-2 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για την αιματουρία παρασκευάστε αφέψημα των φύλλων και των ανθισμένων κορυφών χρησιμοποιώντας 100 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για τη δυσπεψία παρασκευάστε έγχυμα ανθισμένων κορυφών χρησιμοποιώντας 20-30 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για τη διάρροια η θεραπεία που συστήνεται, είναι έγχυμα φύλλων με 15-20 γρ. σε ένα λίτρο νερού, 2-3 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για το στραμπούληγμα αναμείξτε ψιλοκομμένα φύλλα αγριμονίου με πίτυρα και ξύδι. Βράστε το ώσπου να έχει ομοιογενείς υφή και χρησιμοποιήστε το ως κατάπλασμα..

Πρέπει βέβαια να το αποφεύγουν όσοι έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας.
Tips:
Μερικά φύλλα αγριμονίου στο νερό του μπάνιου, ανακουφίζουν τα πονεμένα μέλη από την μεγάλη κούραση του κορμιού!