Βότανα

Βότανα

Ελληνικά ΒόταναΕίμαστε περήφανοι που ζούμε σε μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, είμαστε χαρούμενοι για το κλίμα μας, τον ήλιο, τη θάλασσα, τα φρούτα μας και τα λαχανικά μας που βρίσκονται σε αφθονία! Άλλος ένας θησαυρός της ελληνικής γης, που για κάποιους είναι ανεξερεύνητος, είναι τα βότανα και τα αρωματικά φυτά. Από τα αρχαία χρόνια τα βότανα χρησιμοποιούνται ως αφεψήματα ή και μέσα στο φαγητό, και πέρα από την υπέροχη γεύση και το άρωμά τους, είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα βότανα, ενισχύουν την ζωτικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και επεμβαίνουν καταλυτικά, τόσο σε καταστολή, όσο και σε πρόληψη διαφόρων παθήσεων. Οι παραδόσεις, μας προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις γύρω από την χρήση και την επεξεργασία των βοτάνων. Σήμερα αυτές οι παραδόσεις έχουν αποκτήσει επιστημονική βάση και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στην ολιστική ιατρική.
Προσοχή. Δοκιμάστε τα βότανα μας αλλά σε κάθε περίπτωση ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κανένα βότανο δεν αντικαθιστά συνταγή γιατρού.


ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ ΒΙΟ (ΦΥΛΛΑ)

Πληροφορίες Προϊόντος

Βιολογικό ΠροϊόνCRETAN HERBS
Κατηγορία : ΒΟΤΑΝΑ

Τα φύλλα της αμυγδαλιάς είναι μαλακτικά, βοηθούν τον κοκίτη, τον προστάτη και το σάκχαρο. 20γρ.

€3.04



Επιπλέον Πληροφορίες

Αμυγδαλιά, εκτός από νυφούλα του χειμώνα, είναι και άριστο αντιβηχικό!
Το αφέψημα φύλλων αμυγδαλιάς καταπραΰνει τον βήχα και είναι μαλακτικό για τους πνεύμονες.
Επειδή είναι το πρώτο καρποφόρο δένδρο που ανθίζει, θεωρείται το σύμβολο της ανάστασης. Μάλιστα, ο Θεόφραστος αναφέρει ότι «…προανθεί δε των φύλλων και πρωιβλαστεί…». Τα άνθη, βγαίνουν αργά το χειμώνα, πριν την εμφάνιση των φύλλων. Επειδή μπορεί να ανθίσει ακόμη και στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, είναι πάρα πολλές φορές πιθανό να τη δούμε ανθισμένη ενώ χιονίζει.

Ιστορικά στοιχεία:


Η Αμυγδαλιά κατάγεται από τη Μεσοποταμία, από όπου μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ιταλία τον 3ο αιώνα π.Χ. κατά τους χρόνους του Κάτωνος. Σε αρχαία κείμενα το δέντρο αναφέρεται ως. αμυγδαλέα, αμυγδάλη, αμύγδαλος ο δέκαρπος.
Σε πολλά μέρη της ανατολής ήταν γνωστή με το όνομα Αθάσια, παραφθορά της θασίας αμυγδαλής που τιμούσαν οι αρχαίοι. Οι Βυζαντινοί την ονόμαζαν Θάσια. Στη μεσαιωνική Ευρώπη προτιμούσαν τα αμύγδαλα φρέσκα και πράσινα για το «γάλα» τους, το οποίο ο κόσμος το χρησιμοποιούσε αντί για γάλα αγελάδας, για να ξεπεράσει τους περιορισμούς κατά τις περιόδους της Χριστιανικής νηστείας.
Ο Ιπποκράτης τα χρησιμοποιούσε και τα γλυκά και τα πικρά για θεραπευτικούς σκοπούς. Ο Διοσκουρίδης περιγράφει τον τρόπο παρασκευής του ελαίου και αναφέρει πως το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο και για την παραγωγή μύρου. Ο Θεόφραστος κάνει λόγο για τη χρήση της ρητίνης του δέντρου στη φαρμακευτική.
Τα άνθη και το πράσινο περικάρπιο των αμυγδάλων διεγείρουν τη λειτουργία του στομάχου και καλμάρουν άσθμα και βήχα.
Τα φρέσκα φύλλα της αμυγδαλιάς κοπανισμένα καταπραΰνουνε τους πόνους των ελκών, των μωλώπων, των εγκαυμάτων και ορισμένων πόνων του κεφαλιού. Τα γλυκά φύλλα της αμυγδαλιάς είναι αντιβηχικά.
Το αφέψημα των φύλλων της είναι εξαιρετικό καθαρτικό. Θα πρέπει ωστόσο να αποφεύγεται η κατάχρηση.
Τα φύλλα και τα άνθη της αμυγδαλιάς έχουν αντιβηχικές και ανθελμινθικές ιδιότητες ενώ το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιείται ως καλλυντικό για την επιδερμίδα και ως επουλωτικό σε εγκαύματα. Τα αμύγδαλα έχουν τονωτικές ιδιότητες και επιδρούν ευεργετικά στο νευρικό και το ουροποιητικό σύστημα. Από τα αμύγδαλα παράγεται το αμυγδαλέλαιο.
Τα φρέσκα φύλλα και ο φλοιός της αμυγδαλιάς έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.
Το αφέψημα από τα φύλλα και το φλοιό της αμυγδαλιάς είναι ένα πολύ καλό καθαρτικό. Τα φύλλα της αμυγδαλιάς έχουν ιδιότητες διουρητικές, καθαρτικές (πάντα με μέτρο), καταπραΰνουν το βήχα, θεραπεύουν τον κοκίτη και την ηπατική ανεπάρκεια.
Τα ξερά αμύγδαλα είναι κατά της ναυτιας, γιατί περιέχουν ασβεστιο, χλωριο , σίδηρο .
• Τα λουλούδια της αμυγδαλιάς είναι τονωτικά, στυπτικά και διεγερτικά. Αν χρησιμοποιηθούν σε μορφή σκόνης, τότε μας δίνουν ένα κατάλληλο φάρμακο για εντερικές παθήσεις, για αιμορραγίες, ενώ αν χρησιμοποιηθούν με την μορφή γαργαρισμών, τότε έχουμε ένα φάρμακο για την πυώδη ουλίτιδα.
• Η ψίχα των αμυγδάλων, λόγω του ότι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά θεωρείται πολύ τονωτική.

Η Αμυγδαλιά, παράγει δυο ποικιλίες. Την ποικιλία με γλυκούς καρπούς (dulcis) και αυτήν με τους πικρούς καρπούς (amaris).
Γενικά, τα αμύγδαλα περιέχουν ασβέστιο, χλώριο, κοβάλτιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Ιδιότητες:
Γλυκοί καρποί: Τα γλυκά αμύγδαλα, στερούνται αμυγδαλίνης, του πικρού συστατικού των πικραμύγδαλων.
Εσωτερικά, χρησιμοποιείται το γαλάκτωμα αμυγδάλων.


Γνωστό είναι και το αμυγδαλόλαδο που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες καλλυντικών για την παρασκευή γαλακτωμάτων αλλά και από την φαρμακευτική για πολλά και διάφορα παρασκευάσματα.
Για να φτιάξετε αφέψημα ρίξτε βραστό νερό πάνω σε φύλλα και άνθη αµυγδαλιάς µέσα σε µια τσαγιέρα που κλείνει καλά και αφήστε το µείγµα για δέκα λεπτά. Σουρώστε το και πιείτε το ζεστό. Το ίδιο αφέψηµα θεωρείται επίσης διουρητικό και αντιπυρετικό.