Greek Herbs

Greek Herbs

We are proud to live in one of the most beautiful countries in the world, we are happy for our climate, sun, sea, our fruits and vegetables, found in abundance! Another treasure of the Greek land, unexplored for some, is herbs and aromatic plants. From ancient times herbs are used as decoctions, teas or in food and beyond their great taste and aroma they are known for their healing properties. Herbs enhance the vitality of our immune system and interfere catalytically, both in repression and to prevent various diseases. Tradition provides us with valuable knowledge about the use and processing of herbs. Today these traditions have become a scientific basis and are a valuable tool in holistic medicine.
Attention. Try our lovely herbs, but in any case, ask the advice of your doctor. As experts say, no herb replaces your doctor's prescription.


DILL (SEEDS)

Product Details

CRETAN HERBS
Category : HERBS

The seeds of dill are useful for bad breath and as a decoction is good as antitussive and sedative for the stomach and intestines. It increases the flow of milk for breastfeeding mothers. 30gr.

€3.64



Additional Information

Ανιθος, ένα δροσιστικό, αρωματικό χόρτο, που ειναι ιδιαίτερα χωνευτικός. Ήταν τόσο πολύτιμο αρωματικό χόρτο στην αρχαία Ρώμη που επιβλήθηκε ειδικός φόρος για χάρη του.
Ηρεμεί και καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα (διεγερτικό της πέψης), ελέγχει τις μολύνσεις και έχει διουρητική δράση. Χάρη στο περιεχόμενο σε αιθέριο έλαιο το σκεύασμα έχει σπασμολυτική δράση, αντιφυσώδη και αντιεμετική δράση. Το αφέψημα των σπόρων του άνηθου καθώς και το ανηθέλαιο έχουν διουρητικές, χωνευτικές και ορεκτικές ιδιότητες, ενώ το αφέψημα χρησιμοποιείται σε κολικούς και εμετούς. Ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.
Το ανηθέλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην ποτοποιία και στη φαρμακευτική ως αντιβηχικό, σπασμολυτικό και γαλακταγωγό.

Ιστορία :
Ο Άνιθος είναι φυτό μονοετές, αρωματικό και αυτοφυές στις παραμεσόγειες χώρες και στην Ασία.
Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν άρωμα από τα λουλούδια του, το «άνιθο μύρο», και με τους σπόρους του αρωμάτιζαν το κρασί, τον «ανήθινον οίνον». Με τα ανθισμένα κλαδιά του στεφάνωναν τους νικητές και με το αιθέριο έλαιο των καρπών του άλειφαν το σώμα τους οι αθλητές, επειδή το θεωρούσαν χαλαρωτικό και τονωτικό των μυών. Επίσης, κάλυπταν το κεφάλι των παιδιών με άνιθο, για να τα βοηθήσουν να κοιμηθούν. Ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε ως ηρεμιστικό.
Στο μεσαίωνα οι «μάγοι» το χρησιμοποιούσαν στα ξόρκια.
Οι αρχαίοι Έλληνες τον είχαν γιατρικό για τον λόξυγκα. Ήταν τόσο πολύτιμο αρωματικό χόρτο στην αρχαία Ρώμη που επιβλήθηκε ειδικός φόρος για χάρη του. Η χρήση του ήταν γνωστή από πιο πριν. Στον τάφο του Αμενοφέως του Β΄ της Αιγύπτου αναγνωρίσθηκαν ίχνη του.
Ο Άνηθος ήταν ένα σημαντικό φαρμακευτικό χόρτο από την Βιβλική εποχή. Πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες ου Άνηθου περιέγραψε ο Πλίνιος (23-79 μ.Χ.) και πολλοί συγγραφείς του 10-όυ αιώνα. Ο Κούλπεπερ (1653 – “Πλήρες βοτανοθεραπεία”) γράφει: «Το χόρτο σταματάει τον λόξυγκα, βρασμένο σε κρασί… και χρησιμοποιείται στα σκευάσματα για την αποβολή των αερίων και των πόνων που προκαλούν.»

Θεραπευτικές Ιδιότητες ::

Ο άνιθος έχει μακρόχρονη ιστορία στη θεραπευτική.
Το αφέψημα των σπόρων του έχει ορεκτικές, χωνευτικές και διουρητικές ιδιότητες και διευκολύνει την παραγωγή γάλακτος σε μητέρες που θηλάζουν. Ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές, ιδιαιτέρως των μικρών παιδιών, κολικούς και εμετό και ωφελεί παιδιά που έχουν προσβληθεί από ιλαρά και ανεμοβλογιά. Οι έγκυες, δεν πρέπει να πίνουν αφεψήματα άνιθου γιατί μπορεί να τους προκαλέσουν αποβολή.
Το μάσημα των σπόρων του καταπολεμά την κακοσμία του στόματος.
Το ανιθέλαιο χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική ως αντιβηχικό, σπασμολυτικό και γαλακταγωγό.

Στην Κουζίνα :
Ο άνιθος χρησιμοποιείται σε σαλάτες, πίτες, τουρσιά και σε σάλτσες ψαριών, καθώς και στη μαγειρίτσα και σε διάφορες σούπες, στις αγκινάρες, στα γεμιστά, σε λευκά κρέατα και, ιδιαιτέρως, σε φαγητά με Τον χρησιμοποιούμε για καρύκευμα σε σάλτσες για ψάρι, καβούρια και όστρακα, σε σαλάτες με αγγούρι, μαρούλι, ντομάτες και πατάτες. Επίσης σε μαγιονέζες, μαρινάτες για ψάρι, γαλακτοκομικά και αρωματικό ξύδι. Τα κοτσανάκια με τα άνθη και τους σπόρους μπαίνουν σε αγγουράκια τουρσί, ξινολάχανο και άλλα τουρσιά. Τα άνθη χρησιμοποιούνται σε κονσέρβες για ψάρι και τουρσιά, λαχανικά και λικέρ βοτάνων. Τοποθετείται επίσης σε ντολμαδάκια, σπανακόπιτα, χορτόπιτες, ομελέτες, κρύες σούπες, άσπρη φασολάδα.αυγολέμονο.

Το άρωμα του άνιθου μοιάζει με αυτό του γλυκάνισου. Εκτός του ότι αρωματίζει τα φαγητά, βοηθάει και στην πέψη τους.
Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία, καθώς και στην παρασκευή ποτών.
Αν θέλουμε να το αποξηράνουμε, πρέπει να το κάνουμε πριν ανθίσει το φυτό.
Η λαϊκή ιατρική χρησιμοποιεί το σκεύασμα για την θεραπεία των ασθενειών του συκωτιού, αεροφαγία και αιμορροΐδες. Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού σπόρους που τους έχουμε συνθλίψει μαλακά και το αφήνουμε 10-15 λεπτά. Για τη θεραπεία του τυμπανισμού πίνουμε ένα φλιτζάνι πριν από τα γεύματα. Αν χρησιμοποιήσουμε το βάμμα του βοτάνου πίνουμε 1-2 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.