Βότανα

Βότανα

Ελληνικά ΒόταναΕίμαστε περήφανοι που ζούμε σε μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, είμαστε χαρούμενοι για το κλίμα μας, τον ήλιο, τη θάλασσα, τα φρούτα μας και τα λαχανικά μας που βρίσκονται σε αφθονία! Άλλος ένας θησαυρός της ελληνικής γης, που για κάποιους είναι ανεξερεύνητος, είναι τα βότανα και τα αρωματικά φυτά. Από τα αρχαία χρόνια τα βότανα χρησιμοποιούνται ως αφεψήματα ή και μέσα στο φαγητό, και πέρα από την υπέροχη γεύση και το άρωμά τους, είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα βότανα, ενισχύουν την ζωτικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και επεμβαίνουν καταλυτικά, τόσο σε καταστολή, όσο και σε πρόληψη διαφόρων παθήσεων. Οι παραδόσεις, μας προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις γύρω από την χρήση και την επεξεργασία των βοτάνων. Σήμερα αυτές οι παραδόσεις έχουν αποκτήσει επιστημονική βάση και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στην ολιστική ιατρική.
Προσοχή. Δοκιμάστε τα βότανα μας αλλά σε κάθε περίπτωση ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κανένα βότανο δεν αντικαθιστά συνταγή γιατρού.


ΑΣΠΕΡΟΥΛΑ

Πληροφορίες Προϊόντος

CRETAN HERBS
Κατηγορία : ΒΟΤΑΝΑ

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού αυτού είναι τονωτικές, στυπτικές, διουρητικές και αντισηπτικές. Είναι φυτό στομαχικό διευκολύνοντας τήν πέψη. 15γρ.

€3.01Επιπλέον Πληροφορίες

Για καλυτερη χωνεψη, δοκιμάστε την ασπερούλα…είναι φυτό χωνευτικό!
Ακόμα είναι ηρεμιστικό και πολύ ευεργετικό στις περιπτώσεις αϋπνίας. Είναι χρήσιμο κατά του ίκτερου και συστήνεται κατά της πέτρας των νεφρών και της χοληδόχου κύστης, καθώς και εναντίον της νευραλγίας.

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι ASPERULA odorata (Ασπερούλα η εύοσμος ή Τραχύδιον το εύοσμον). Ανήκει στην οικογένεια των Ρουβιϊδών και την συναντούμε με το όνομα Ασπερούλα. Είναι σπάνιο φυτό στην Ελλάδα και συνήθως το συναντούμε σε ορεινούς τόπους της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας σε διάφορες ποικιλίες. Υπάρχουν περίου 180 ποικιλίες του φυτού. Μία από αυτές είναι η Ασπερούλα του Ταυγέτου (ASPERULA taygetea) την οποία συναντούμε στη Δυτική Κρήτη, Κύθηρα, Αντικύθηρα, νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Πρόκειται για φυτό που έχει χαρακτηρισθεί σπάνιο και προστατεύεται με το Π.Δ. 67/1981.
Περιγραφή: Την ασπερούλα μπορούμε να την συναντήσουμε σε όλες τις δασώδεις περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της βόρειας Αφρικής. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή, σε ρόδακες, λεία, με πολύ μικρά αγκάθια στις άκρες. Χαρακτηριστικά είναι τα άνθη της, που είναι διατεταγμένα σε επάκριο κόρυμβο, χρώματος λευκού και πολύ αρωματικά. Η ασπερούλα είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό και το ύψος του μπορεί να φθάσει έως 45 εκ. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο είναι η περίοδος άνθισης του φυτού όπου γίνεται και η συλλογή του, το φυτό χρησιμοποιείται ολόκληρο. Η γλυκιά μυρωδιά της οφείλεται στην κουμαρίνη που περιέχει.
Ιστορικά στοιχεία: Από το 1500 οι Αλσατοί και οι Γερμανοί παρασκεύαζαν το γνωστό «μαγιάτικο κρασί» ή «κρασί του Ρήνου» στο οποίο μούλιαζαν ασπερούλα, μέσα σε ελαφρώς γλυκό κρασί, η κατανάλωση του κρασιού πρόσφερε τόνωση και βοηθούσε στην διαδικασία της χώνεψης. Επίσης γνωστή από το παρελθόν είναι η χρήση της ως φαρμακευτικό φυτό στην αποξηραμένη της μορφή της. Η ασπερούλα χρησιμοποιούνταν πλατιά για το στρώσιμο του σπιτιού ή της εκκλησίας, σαν χαλί στο πάτωμα και αρωματικό της ατμόσφαιρας. Χρησιμοποιούταν, επίσης, για το γέμισμα στρωμάτων και για τον αρωματισμό των κλινοσκεπασμάτων.
θεραπευτικές ιδιότητες: Οι θεραπευτικές ιδιότητες της ασπερούλας είναι πολλές, θεωρείται σπασμολυτική, χολαγωγή, διουρητική και είναι γνωστή για την αντιφλεγμονώδη δράση της. Κάποιες από τις πολύτιμες δραστικές ουσίες τις είναι ιριδοειδή, κουμαρίνες, τανίνες, ανθρακινόνες και φλαβονοειδή. Αποτελεσματική έχει αποδειχθεί η χρήση της στην καταπολέμηση των κιρσών.
Είναι χρήσιμο κατά του ίκτερου και συστήνεται κατά της πέτρας των νεφρών και της χοληδόχου κύστης, καθώς και εναντίον της νευραλγίας. Κατά των σπασμών και βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Προσοχή, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της στις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και από όσους λαμβάνουν φάρμακα για προβλήματα του κυκλοφορικού.

Για την ατονία και τη διάρροια, παρασκευάστε έγχυμα χρησιμοποιώντας 30-50 γρ. του φυτού σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Για την αϋπνία, παρασκευάστε έγχυμα χρησιμοποιώντας 30-50 γρ. του φυτού σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1 φλυτζάνι του τσαγιού πριν τον ύπνο. Για τις δερματοπάθειες, παρασκευάστε έγχυμα χρησιμοποιώντας 30-50 γρ. του φυτού σε ένα λίτρο νερού και εφαρμόστε εξωτερικές πλύσεις.