Βότανα

Βότανα

Ελληνικά ΒόταναΕίμαστε περήφανοι που ζούμε σε μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, είμαστε χαρούμενοι για το κλίμα μας, τον ήλιο, τη θάλασσα, τα φρούτα μας και τα λαχανικά μας που βρίσκονται σε αφθονία! Άλλος ένας θησαυρός της ελληνικής γης, που για κάποιους είναι ανεξερεύνητος, είναι τα βότανα και τα αρωματικά φυτά. Από τα αρχαία χρόνια τα βότανα χρησιμοποιούνται ως αφεψήματα ή και μέσα στο φαγητό, και πέρα από την υπέροχη γεύση και το άρωμά τους, είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα βότανα, ενισχύουν την ζωτικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και επεμβαίνουν καταλυτικά, τόσο σε καταστολή, όσο και σε πρόληψη διαφόρων παθήσεων. Οι παραδόσεις, μας προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις γύρω από την χρήση και την επεξεργασία των βοτάνων. Σήμερα αυτές οι παραδόσεις έχουν αποκτήσει επιστημονική βάση και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στην ολιστική ιατρική.
Προσοχή. Δοκιμάστε τα βότανα μας αλλά σε κάθε περίπτωση ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κανένα βότανο δεν αντικαθιστά συνταγή γιατρού.


ΑΝΗΘΟΣ (ΣΠΟΡΟΙ)

Πληροφορίες Προϊόντος

CRETAN HERBS
Κατηγορία : ΒΟΤΑΝΑ

Οι σπόροι του άνηθου είναι χρήσιμοι στην κακοσμία του στόματος και το αφέψημα τους είναι καλό αντιβηχικό και καταπραϋντικό του στομάχου και των εντέρων. Αυξάνει τη ροή του γάλακτος στις μητέρες που θηλάζουν. 30γρ.

€3.64



Επιπλέον Πληροφορίες

Ανιθος, ένα δροσιστικό, αρωματικό χόρτο, που ειναι ιδιαίτερα χωνευτικός. Ήταν τόσο πολύτιμο αρωματικό χόρτο στην αρχαία Ρώμη που επιβλήθηκε ειδικός φόρος για χάρη του.
Ηρεμεί και καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα (διεγερτικό της πέψης), ελέγχει τις μολύνσεις και έχει διουρητική δράση. Χάρη στο περιεχόμενο σε αιθέριο έλαιο το σκεύασμα έχει σπασμολυτική δράση, αντιφυσώδη και αντιεμετική δράση. Το αφέψημα των σπόρων του άνηθου καθώς και το ανηθέλαιο έχουν διουρητικές, χωνευτικές και ορεκτικές ιδιότητες, ενώ το αφέψημα χρησιμοποιείται σε κολικούς και εμετούς. Ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.
Το ανηθέλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην ποτοποιία και στη φαρμακευτική ως αντιβηχικό, σπασμολυτικό και γαλακταγωγό.

Ιστορία :
Ο Άνιθος είναι φυτό μονοετές, αρωματικό και αυτοφυές στις παραμεσόγειες χώρες και στην Ασία.
Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν άρωμα από τα λουλούδια του, το «άνιθο μύρο», και με τους σπόρους του αρωμάτιζαν το κρασί, τον «ανήθινον οίνον». Με τα ανθισμένα κλαδιά του στεφάνωναν τους νικητές και με το αιθέριο έλαιο των καρπών του άλειφαν το σώμα τους οι αθλητές, επειδή το θεωρούσαν χαλαρωτικό και τονωτικό των μυών. Επίσης, κάλυπταν το κεφάλι των παιδιών με άνιθο, για να τα βοηθήσουν να κοιμηθούν. Ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε ως ηρεμιστικό.
Στο μεσαίωνα οι «μάγοι» το χρησιμοποιούσαν στα ξόρκια.
Οι αρχαίοι Έλληνες τον είχαν γιατρικό για τον λόξυγκα. Ήταν τόσο πολύτιμο αρωματικό χόρτο στην αρχαία Ρώμη που επιβλήθηκε ειδικός φόρος για χάρη του. Η χρήση του ήταν γνωστή από πιο πριν. Στον τάφο του Αμενοφέως του Β΄ της Αιγύπτου αναγνωρίσθηκαν ίχνη του.
Ο Άνηθος ήταν ένα σημαντικό φαρμακευτικό χόρτο από την Βιβλική εποχή. Πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες ου Άνηθου περιέγραψε ο Πλίνιος (23-79 μ.Χ.) και πολλοί συγγραφείς του 10-όυ αιώνα. Ο Κούλπεπερ (1653 – “Πλήρες βοτανοθεραπεία”) γράφει: «Το χόρτο σταματάει τον λόξυγκα, βρασμένο σε κρασί… και χρησιμοποιείται στα σκευάσματα για την αποβολή των αερίων και των πόνων που προκαλούν.»

Θεραπευτικές Ιδιότητες ::

Ο άνιθος έχει μακρόχρονη ιστορία στη θεραπευτική.
Το αφέψημα των σπόρων του έχει ορεκτικές, χωνευτικές και διουρητικές ιδιότητες και διευκολύνει την παραγωγή γάλακτος σε μητέρες που θηλάζουν. Ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές, ιδιαιτέρως των μικρών παιδιών, κολικούς και εμετό και ωφελεί παιδιά που έχουν προσβληθεί από ιλαρά και ανεμοβλογιά. Οι έγκυες, δεν πρέπει να πίνουν αφεψήματα άνιθου γιατί μπορεί να τους προκαλέσουν αποβολή.
Το μάσημα των σπόρων του καταπολεμά την κακοσμία του στόματος.
Το ανιθέλαιο χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική ως αντιβηχικό, σπασμολυτικό και γαλακταγωγό.

Στην Κουζίνα :
Ο άνιθος χρησιμοποιείται σε σαλάτες, πίτες, τουρσιά και σε σάλτσες ψαριών, καθώς και στη μαγειρίτσα και σε διάφορες σούπες, στις αγκινάρες, στα γεμιστά, σε λευκά κρέατα και, ιδιαιτέρως, σε φαγητά με Τον χρησιμοποιούμε για καρύκευμα σε σάλτσες για ψάρι, καβούρια και όστρακα, σε σαλάτες με αγγούρι, μαρούλι, ντομάτες και πατάτες. Επίσης σε μαγιονέζες, μαρινάτες για ψάρι, γαλακτοκομικά και αρωματικό ξύδι. Τα κοτσανάκια με τα άνθη και τους σπόρους μπαίνουν σε αγγουράκια τουρσί, ξινολάχανο και άλλα τουρσιά. Τα άνθη χρησιμοποιούνται σε κονσέρβες για ψάρι και τουρσιά, λαχανικά και λικέρ βοτάνων. Τοποθετείται επίσης σε ντολμαδάκια, σπανακόπιτα, χορτόπιτες, ομελέτες, κρύες σούπες, άσπρη φασολάδα.αυγολέμονο.

Το άρωμα του άνιθου μοιάζει με αυτό του γλυκάνισου. Εκτός του ότι αρωματίζει τα φαγητά, βοηθάει και στην πέψη τους.
Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία, καθώς και στην παρασκευή ποτών.
Αν θέλουμε να το αποξηράνουμε, πρέπει να το κάνουμε πριν ανθίσει το φυτό.
Η λαϊκή ιατρική χρησιμοποιεί το σκεύασμα για την θεραπεία των ασθενειών του συκωτιού, αεροφαγία και αιμορροΐδες. Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού σπόρους που τους έχουμε συνθλίψει μαλακά και το αφήνουμε 10-15 λεπτά. Για τη θεραπεία του τυμπανισμού πίνουμε ένα φλιτζάνι πριν από τα γεύματα. Αν χρησιμοποιήσουμε το βάμμα του βοτάνου πίνουμε 1-2 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.