The Greek and Yummy blog

Γνώμες, απόψεις, σκέψεις, πάντα με γνώμονα την Ελλάδα και τα μοναδικά Ελληνικά προϊόντα. Το blog του Greek & Yummy, είναι ζωντανό και ενημερώνεται συχνά.


Δημοσιεύσεις στο Greek and Yummy blog

Τα 10 απαραίτητα βήματα για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

11-Jun-2014

Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μειώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά όλα τα είδη ασθενειών, από το απλό κοινό κρυολόγημα μέχρι τον καρκίνο. Ένας οργανισμός με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτος σε μολύνσεις και ασθένειες. Στη συνέχεια οι λοιμώξεις και οι νόσοι προκαλούν περαιτέρω βλάβες στο σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Όλο αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση της υγείας ενός ατόμου. Παρακάτω περιγράφεται ένας τρόπος ζωής καθώς και ορισμένες διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να ξεφύγετε από αυτόν τον φαύλο κύκλο.
1. Άσκηση
Η άσκηση ωφελεί το μυαλό και το σώμα με πολλούς τρόπους και έχει αποδειχτεί σε πολλές μελέτες ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πλήθους ασθενειών. Για παράδειγμα, σε κάποιες έρευνες διαπιστώθηκε ότι όσοι έχουν τακτική σωματική δραστηριότητα έχουν και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο συγκριτικά με εκείνους που δεν ασκούνται. Ο χρόνος άσκησης που συστήνουν οι γιατροί διαφέρει. Ο φυσιοπαθητικός Michael Murray συνιστά τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης και 5-10 λεπτά στρέτσινγκ καθημερινά. Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας – η υπερπροσπάθεια μπορεί να σας προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Επίσης, η έντονη προπόνηση έχει ως αποτέλεσμα τη βραχυπρόθεσμη καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
2. Ύπνος
Ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος έχει τεράστια επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικοί και έρευνες συνιστούν τουλάχιστον 7-8 ώρες ύπνου χωρίς διακοπή καθημερινά, ενώ η καταλληλότερη ώρα για να πάτε στο κρεβάτι είναι μεταξύ 22:00 και 23:00.
3. Έκθεση στον ήλιο
Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο σε λογικά πλαίσια βοηθά τον οργανισμό να παράγει επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Η συγκεκριμένη ορμόνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης υγείας συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.
4. Νερό
Η επαρκής κατανάλωση νερού – κατά προτίμηση φιλτραρισμένου και χωρίς φθόριο – καθημερινά είναι αναγκαία για την άριστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η καταλληλότερη ποσότητα είναι τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα.
5. Διαχείριση άγχους
Το πνευματικό και ψυχολογικό στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να μάθετε να το διαχειρίζεστε σωστά. Οι βαθιές αναπνοές και οι ασκήσεις χαλάρωσης καθημερινά θα σας βοηθήσουν να μετριάσετε το άγχος, όπως ακριβώς ένας περίπατος στη φύση και ο διαλογισμός. Ορισμένοι άνθρωποι κάνουν ασκήσεις γιόγκα για να αντιμετωπίσουν το στρες. Σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να το διαχειριστείτε μόνοι σας, καλό θα ήταν να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.
6. Σωστό βάρος
Η παχυσαρκία έχει ενοχοποιηθεί ως ένας παράγοντας που εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Με τα επίπεδα της παχυσαρκίας να αυξάνονται συνεχώς, ο παράγοντας αυτός συμβάλλει όλο και περισσότερο στην εξασθένησή του.
7. Επεξεργασμένη ζάχαρη
Αν πρέπει να αποφύγετε κάποιες τροφές με σκοπό να προστατεύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, η επεξεργασμένη ζάχαρη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να επιφέρει βλάβες σε αρκετά σημαντικό βαθμό μειώνοντας τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων πιθανώς κατά 50% για ένα χρονικό διάστημα ως και 5 ώρες μετά την κατανάλωση.
8. Προβιοτικά
Καταναλώστε γιαούρτι ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν καλά βακτήρια, όπως το ξινολάχανο και το κίμτσι (kimchi), ή αρχίστε να λαμβάνετε συμπληρώματα προβιοτικών. Στην πραγματικότητα, ένα σημαντικό τμήμα της λειτουργίας του ανοσοποιητικού ξεκινά από το έντερο. Τα καλά βακτήρια διατηρούν επίσης υπό έλεγχο την ανάπτυξη των βλαβερών μικροοργανισμών.
9. Αποφύγετε συστατικά βλαβερά για το ανοσοποιητικό σύστημα
Αυτά περιλαμβάνουν τα τσιγάρα, το υπερβολικό αλκοόλ, το μονοσόδιο γλουταμίνης, τα τεχνητά συντηρητικά και τα πρόσθετα τροφίμων, τα βαρέα μέταλλα, τις επιβλαβείς χημικές ουσίες σε προϊόντα καθαρισμού κλπ. Όλα αυτά είναι γνωστό ότι βλάπτουν την υγεία. Χρησιμοποιήστε φυσικά προϊόντα όσο το δυνατόν συχνότερα.
10. Καλή διατροφή
Καταναλώστε άφθονες φυσικές και ολοκληρωμένες τροφές, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Το σώμα χρειάζεται μια καλά ισορροπημένη διατροφή που να το εφοδιάζει με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με τον δρ Murray, η ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών είναι η πιο συχνή αιτία αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολλές κλινικές και πειραματικές έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και η έλλειψη μίας μόνο μεμονωμένης θρεπτικής ουσίας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του. Η λήψη ενός ευρέως φάσματος πολλαπλών συμπληρωμάτων ή φυτικών ροφημάτων και συμπληρωμάτων, όπως χλωρέλλα, σπιρουλίνα, χλόη κριθαριού, σιταρόχορτο κτλ. θα δώσουν στο σώμα τα διάφορα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη.
Επιστροφή στο Greek and Yummy blog