The Greek and Yummy blog

Γνώμες, απόψεις, σκέψεις, πάντα με γνώμονα την Ελλάδα και τα μοναδικά Ελληνικά προϊόντα. Το blog του Greek & Yummy, είναι ζωντανό και ενημερώνεται συχνά.


Δημοσιεύσεις στο Greek and Yummy blog

Σταφύλι, μούστος, πετιμέζι – μια φθινοπωρινή τριλογία!

18-Sep-2015

Μην σας τρομάζει η σκέψη να φτιάξετε τον δικό σας μούστο αλλά και το δικό σας πετιμέζι.  Η διαδικασία δεν είναι τόσο δύσκολη όσο πιστεύετε και σίγουρα στοιχίζει λιγότερα από το να τα αγοράσετε!
 
  
 
Ας δούμε τι είναι ο μούστος, τι είναι το πετιμέζι και πώς γίνονται.
 
Μούστος
 
Είναι ο χυμός από το στύψιμο και το λιώσιμο των σταφυλιών.  Για να τον φτιάξουμε πρέπει να ακολουθήσουμε την εξής διαδικασία:  παίρνουμε ώριμα και γερά σταφύλια (χωρίς φυτοφάρμακα θα ήταν το ιδανικότερο), τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε.  Παίρνουμε μια σήτα ψιλή την οποία τοποθετούμε σε μια λεκάνη, ρίχνουμε μέσα τα σταφύλια και με τα χέρια μας πιέζουμε τις ρόγες συνθλίβοντας τις ώστε να βγάλουν όλο τους τον χυμό.  Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μπλέντερ και να σουρώσουμε μετά. Αυτό που θα πάρουμε (χωρίς κουκούτσια, κοτσάνια, φλούδες) είναι ο μούστος.
Εάν πρόκειται να φτιάξουμε μουστοκούλουρα ή μουσταλευριά με το μούστο μας άμεσα, μπορούμε να το κάνουμε χρησιμοποιώντας τον μούστο μας ως έχει, αρκεί φυσικά να τον έχουμε σουρώσει καλά. Όμως αν θέλουμε να τον κρατήσουμε για αργότερα, πρέπει να τον βράσουμε, μια διαδικασία που λέγεται αλλιώς "καθάρισμα” ή "κόψιμο” του μούστου. Με τη διαδικασία αυτή σταματάει η δράση του ζυμομύκητα που θα κάνει τον μούστο μας κρασί και θα μπορούμε να τον κρατήσουμε για καιρό.
 

Πετιμέζι
 
Είναι το πυκνόρευστο σιρόπι που παίρνουμε εάν βράσουμε το μούστο μας για πολύ ώρα. 
Βάζουμε τον μούστο μας στην κατσαρόλα και τον βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει περίπου το 1/4 της αρχικής ποσότητας. Θα δούμε πως το υγρό στην κατσαρόλα έχει πάρει ένα σκούρο χρώμα και έχει πήξει.  Θα μοιάζει δηλαδή με ρευστό μέλι.
Αφού δούμε ότι είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από την φωτιά και αφού κρυώσει εντελώς το βάζουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια. Το πετιμέζι διατηρείται εκτός ψυγείου για χρόνια. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μουστοκούλουρα, μουσταλευριά, μουστόπιτες κλπ (σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής), αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και ως έχει, σαν σιρόπι πάνω σε τηγανίτες και βάφλες, σε διάφορα dressings και βαλσάμικες σάλτσες, σε μαρινάδες κρεάτων και ψαρικών, σκέτο πάνω σε ψωμάκι, να το βάλουμε αντί ζάχαρης ή άλλου γλυκαντικού (σε μαρμελάδες, ροφήματα, στο σπιτικό ψωμί αλλά και αλλού). 
Εκτός της χρήσης του στην κουζίνα μας να ξέρετε πως είναι άριστη πηγή σιδήρου και βοηθάει στο να καταπραΐνει τον λαιμό.





Επιστροφή στο Greek and Yummy blog