The Greek and Yummy blog

Γνώμες, απόψεις, σκέψεις, πάντα με γνώμονα την Ελλάδα και τα μοναδικά Ελληνικά προϊόντα. Το blog του Greek & Yummy, είναι ζωντανό και ενημερώνεται συχνά.


Δημοσιεύσεις στο Greek and Yummy blog

Ρεβυθοκεφτέδες με αρωματικα!

22-Mar-2014

ΥΛΙΚΑ
250 γραμ. ρεβύθια "Φεραία Γη"
2 πράσα ψιλοκομένα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομένα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομένο
10 φύλλα δυόσμου ψιλοκομένα
1 αυγό βιολογικό
αλάτι πιπέρι 
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό κίμινο
4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλεύρι όσο πάρει να γίνει σφιχτό το μίγμα μας για όλες τις χρήσεις
λάδι καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβύθια στο νερό ,το πρωί τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στο μούλτι να λιώσουν ελαφρώς ,ας μείνουν μερικά και ολόκληρα [αν θέλετε λίγο για 20 λεπτά τα βράζετε και μετά τα πολτοποιείτε εγώ τα φτιάχνω όπως η γιαγιά μου άβραστα κι έχουν πιό ωραία γεύση]
Αφού τα πολτοποιήσουμε ελαφρώς τα βάζουμε σε ένα μπόλ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι .Τα ανακατεύουμε μ ενα κουτάλι καλά και αμέσως προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να δούμε ότι στέκετε το μίγμα μας κι έχει σφίξει΄.
Βάζουμε το καλαμποκέλαιο στο τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε προσεκτικά ..Καλή μας όρεξη !!!!

Τα ρεβίθια είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης μεγάλης διατροφικής αξίας, ισάξια του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας.
Θεωρείται μια πλήρης τροφή που μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το κρέας.
Είναι μία πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες,υδατάνθρακες, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλι, χαλκό, ζίγκο, βιταμίνες Α, B1, B2, B6, B12, και νιασίνη..
Δεν περιέχει νάτριο και χοληστερόλη.
Είναι δηλαδή μία πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που προστατεύει από πολλές παθήσεις.

Τα ρεβίθια ξεχωρίζουν από τα άλλα όσπρια λόγω της ποιότητας των πρωτεϊνών τους, που ανέρχονται στο 20% – 30%, περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα σε άριστη αναλογία και ιδιαίτερα το αμυνοξύ μεθειονίνη, για αυτό τον λόγο οι πρωτεΐνες του ρεβιθιού θεωρούνται πλήρεις πρωτεΐνες.
Οι πρωτεΐνες των άλλων οσπρίων , φρούτων και λαχανικών ταξινομούνται ως "μερικώς πλήρεις” ή "ελλειμματικές” επειδή το ποσοστό των απαραίτητων αμινοξέων τους είναι χαμηλό και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ανθρώπινου οργανισμού.
Τα ρεβύθια "Φεραια Γη" είναι μικρόσπερμα, της ποικιλιας Αμοργου, βραστερα και εύγευστα!




Επιστροφή στο Greek and Yummy blog